Meddelande: HPV-test bör vara den primära screeningmetoden i hela Finland

Taru Salovaara

Viestintävastaava

I stället för papa-test används nu HPV-test i allt större utsträckning för screening av livmoderhalscancer. Genom HPV-testning upptäcks cancerframkallande virus lättare än i screening med papa-test och tack vare screeningen har man de facto sett en ökning i antalet cancerformer som upptäckts. HPV-testning används dock inte i lika stor utsträckning i olika delar av Finland och även deltagandet i screeningar varierar mycket i landet.

När verksamheten i välfärdsområdena inleds, kräver Gynekologiska
Cancerpatienterna i Finland rf att alla ska ha samma möjligheter att testa sig för HPV och att deltagande i screeningen skall stödjas på alla sätt.

Den senaste statistiken från Cancerregistret är från år 2019. Då deltog 70 procent av de kvinnor som kallats till screening för livmoderhalscancer. På 60 procent av deltagarna gjordes HPV-test och på resten gjordes papa-test. Generellt deltar arbetslösa, lågutbildade
och kvinnor med utländsk bakgrund mera sällan i screeningarna och det vore av yttersta vikt att främja deltagandet bland dessa grupper på alla tänkbara sätt.
– En stor del av livmoderhalscancer och förstadier till cancer i livmoderhalsen upptäcks vid screening. En tidig upptäckt av cellförändringar förbättrar prognosen avsevärt. I Finland är vi dessutom lyckligt lottade som har möjlighet att delta i denna screening avgiftsfritt. Det är definitivt värt att utnyttja detta privilegium, säger Taru Salovaara, ordförande för Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf.

Salovaara är glad att användningen av HPV-test har blivit allt vanligare, men konstaterar samtidigt att det bör vara den primära formen av screening för kvinnor över 30 år inom alla välfärdsområden i Finland.

Genom HPV-testen upptäcks förstadier till livmoderhalscancer lättare än genom papa-test och därför ger HPV-screeningen oss bättre möjligheter att förebygga livmoderhalscancer, säger Salovaara.

När man upptäcker cancer eller förstadier till cancer i livmoderhalsen i ett tidigt skede, kan man i Finland vanligtvis botas helt och hållet. Cancerregistret uppskattar att man årligen genom screeningen förhindrar ca 250 dödsfall som vore till följd av livmoderhalscancer.

HPV-testen är mera känsliga än papa-test och ett positivt HPV-test innebär inte per automatik att det är fråga om cancer. Cirka 80 procent av människorna blir HPV-infekterade under sin livstid och de flesta HPV-infektionerna läker av sig själva. Ändå orsakar HPV årligen i Finland ca 300 cancerformer i mun, tunga, tonciller och struphuvud, samt cancer i ändtarm, penis, yttre genitalier, slida och livmoderhals.

Ett positivt HPV-testresultat kräver nödvändigtvis inga omedelbara åtgärder, men emellertid rekommenderas en uppföljning. Om
testresultatet är negativt är det mycket osannolikt att insjukna i livmoderhalscancer under de följande fem åren.

Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf har varit verksam i två år och i fjol ordnades en stor informationskampanj med temat ”HPV är allas vår gemensamma sak”. Föreningen är också engagerad i EU:s mål att höja vaccinationstäckningen till en nivå som innebär att HPV-relaterade cancerformer i framtiden inte skall förekomma. I Finland är vaccinationstäckningen för flickor bra, medan vaccinationstäckningen för pojkar kunde förbättras.
Vi är glada över att våra ansträngningar att öka HPV-testning har burit frukt. Samtidigt hoppas vi på ett starkare engagemang från Finland för att nå målen i EU Beating Cancer Plan, som senast diskuterades av Finlands toppolitiker på ett webbseminarium under
Världscancerdagen den 4.2., säger Salovaara.

Världens HPV-dag firas 4.3.