Förberedelserna av den nationella cancerstrategin börjar äntligen!

Sari Sarkomaa

Riksdagsledamöt

Cancer är en allvarlig sjukdom och ett mångsidigt fenomen som berör var och en av oss på ett eller annat sätt. Världshälsoorganisationen WHO har länge rekommenderat utvecklingen av en cancerstrategi. De flesta västländer har redan en cancerstrategi – Finland har varit ett undantag, eftersom vi inte har någon strategi ännu.

Jag är glad att vi i statsbudgeten i samarbete med regeringspartierna kunde lägga till ett anslag för utarbetandet av den nationella cancerstrategin.

Social- och hälsovårdsdepartementet bereder just nu detta arbetet. Det är klokast att ge huvudansvaret till Nationellt Cancercentrum. Naturligtvis spelar cancerorganisationer en viktig roll. Med nätverksliknande samarbete behöver arbetet slutföras snabbt och skickligt, så att cancerstrategin kan användas för att styra välfärdsområdenas förnyelsearbete.

Gynekologisk cancer har många specifika egenskaper. I utarbetandet av cancerstrategin är det viktigt att GySy är nära involverat, så att cancerstrategin utformas på ett sådant sätt att den främjar förbättringen av den fysiska, psykiska och sociala livskvaliteten för gynekologiska cancerpatienter och deras närstående samt utveckling av rehabilitering.

Att ta fram en cancerstrategi passar perfekt med prioriteringarna i det nya regeringsprogrammet.

Syftet med cancerstrategin är att stärka det nationella genomförandet av EU:s cancerkontrollplan, att förbättra lika tillgång till kostnadseffektiva behandlingar, rehabilitering och stöd.

För en person som lider av cancer är det viktigt att få behandling i tid. Cancerdiagnostik och cancerbehandling blir mångsidig och allt mer individualiserad.
Det måste säkerställas att nya läkemedel och andra behandlingar snabbt görs tillgängliga för patienter som kommer att dra nytta av dem. När det gäller hälso- och sjukvårdens hållbarhet är det väsentligt att säkerställa behandlingarnas kostnadseffektivitet.

Utöver en högkvalitativ behandling ska det säkerställas att patienter får det psykosociala och rehabiliterande stöd de behöver. Cancer drabbar också de nära och kära till patienten, och deras stöd är också viktigt.

Mänskligt och ekonomiskt har vi inte råd att en person blir frisk från sin sjukdom men förlorar sin arbets- och funktionsförmåga på grund av cancer och cancerbehandlingar. Åtgärder behövs för att de med obotlig cancer ska kunna leva ett så bra liv som möjligt tack vare behandling och stöd. När cancern fortskrider ska god palliativ vård vara tillgänglig för patienten, oavsett var de bor.

Det behövs en cancerstrategi för att säkerställa en likvärdig cancerbehandling på hög nivå i framtiden. Numera drabbas cirka 35 000 personer av cancer varje år. Om tio år räknar man med att 10 000 fler drabbas.

Det finns redan 300 000 människor i Finland som har drabbats av cancer. Med ökande antal cancerfall och förbättrade behandlingsresultat ökar antalet cancerpatienter och canceröverlevare hela tiden. Ett av de centrala målen för cancerstrategin måste vara att förbättra livskvaliteten för alla som har och lider av cancer.

Cancer följer vägar som fortfarande är i stort sett okända. Implementeringen av individuella behandlingar måste intensifieras och man bör satsa på forskning. Dagens forskning är morgondagens goda vård. Det är uppmuntrande att regeringsprogrammet har kommit överens om betydande investeringar i forskning, utveckling och innovations-verksamhet. Det påskyndar också utvecklingen av cancerbehandling.

Att ta fram en cancerstrategi har varit målet för det parlamentariska cancernätverket som jag leder, och som nu kan genomföras.

Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland (GySy) arbetar aktivt och effektivt som en nationell patientorganisation och är en viktig gemensam partner för vårt cancernätverk.

Det är ett nöje att även vara med i GySy:s Advisory Board.

Tack för det arbete som alla aktörer inom GySy gör, där ni fungerar som ett stöd för de drabbade av gynekologisk cancer och deras anhöriga och som en nationell påverkansorganisation. Arbete är ovärderligt.

Sari Sarkomaa