Vaihdevuodet ovat paljon muutakin kuin kuumia aaltoja

Potilaan kokemuksia gynekologisesta syövästä ja vaihdevuosista

Olin aiemmin kohdun ja munasarjojen poiston seurauksena aloittanut hormonikorvaushoidon. Munasarjasyövän myötä minulta kiellettiin kaikkien estrogeeniä sisältävien valmisteiden käyttö, joten vaihdevuosioireilu alkoi syksyllä 2021. Olin ehtinyt tätä ennen syödä hormonikorvaushoitoa kahdeksan vuoden ajan.

Oireet eivät jääneet äkilliseen hikoiluun. Talven aikana olin jatkuvasti kylmissäni tai aivan hiessä. Tuntui, että kropan termostaatti oli hajonnut lopullisesti. Myöskään helteet eivät ole olleet herkkua. Iho on rasvainen ja nihkeä suihkusta ja muusta hygieniasta huolimatta. Hikoilen ja palelen pahimmillaan muutaman minuutin välein.

Nukun äärimmäisen katkonaisia ja lyhyitä yöunia. Alkuun heräsin usein yöllä yltä päältä hiessä. Nykyään onneksi harvemmin. Seksuaalinen halukkuus on vähentynyt merkittävästi. Olen väsynyt ja pää tuntuu ”sumuiselta”. Muisti on huono ja jos väsyn en enää saa sisäistettyä asioita niin kuin ennen.

Aineenvaihdunta on hidastunut ja paino noussut. Kynnet ja hiukset ovat jokin verran ohuemmat. Kaikki karvat toki lähtivät sytostaattihoitojen aikana. Nyt jotain on kasvanut takaisinkin.

Itsetunto on murentunut ja tunne, että näkisin itseni naisellisena naisena, on olematon. Oireet ovat siis hyvinkin moninaiset ja vaikuttavat vahvasti päivittäiseen elämääni.

Viola