Älä jää yksin lapsettomuuden kanssa

Taru Salovaara

Puheenjohtaja

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry

Lapsettomien lauantaita vietetään äitienpäivän aattona. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, että lapsen saaminen ei ole itsestäänselvyys.

Tahaton lapsettomuus kohtaa noin joka viidettä suomalaista. Lapsettomuus tulee todeksi myös valitettavan monelle gynekologiselle syöpäpotilaalle. Gynekologisten syöpäpotilaiden lapsettomuutta leimaa lopullisuus, mikä tekee siitä entistä kipeämmän aiheen.

Gynekologinen syöpä hoidetaan useimmiten leikkaushoidolla, jolloin poistetaan tyypillisesti niin kohtu kuin munasarjatkin. Tämä vie mahdollisuuden biologisten lasten saamiseen, mutta sulkee pois myös lapsettomuushoitojen mahdollisuuden. Usein ehdotetaan ehkä hyväntahtoisestikin adoptiota, mutta moni potilas on käytännössä kohdannut haasteita sen osalta, että sairastettu syöpä nähdään riskinä, joka evää myös adoptiomahdollisuuden. Vähintäänkin vaaditaan vuosia kestänyt jakso terveenä.

Syöpää sairastavan kohdalla huomio keskittyy syövän parantamiseen ja muut asiat jäävät herkästi toissijaisiksi, vaikka monelle lapsettomuus on vähintäänkin yhtä suuri, ellei jopa suurempi kriisi elämässä. Siksi asiasta tulisi keskustella avoimesti potilaan kanssa, eikä odottaa potilaan ottavan asiaa puheeksi.

On myös hyvä muistaa, että vertaistukea on tarjolla. Jos gynekologisen syövän aiheuttama lapsettomuus koskettaa sinua ja haluat kuulla muiden vastaavassa tilanteessa olevien ajatuksia tai jakaa kokemuksia, löydät meidät Facebookista @gysylapsettomienverkosto. Muistathan vastata liittymisen yhteydessä esitettäviin kysymyksiin, jotta voimme varmistua profiilin aitoudesta.

Voimia kaikille, joita lapsettomuus koskettaa, ja joille huominen äitienpäivä on varmasti yksi vuoden vaikeimmista päivistä. Älä jää yksin, me olemme tukenasi.

Lisätietoa Lapsettomien lauantaista Simpukka – Lapsettomien yhdistys ry:n sivuilta

Taru Salovaara