• Gysy sliderkuva
eri syöpämuotojen värinauhat

Tietoa gynekologisista syövistä

Tutkimukset

Syöpään sairastuminen on aina järkytys sekä potilaalle että läheisille. Tutkimukset ja usein rankatkin hoidot alkavat nopealla aikataululla. Normaali tuttu arkielämä muuttuu täysin ja monia lähitulevaisuudelle tehtyjä suunnitelmia voi joutua muuttamaan. Lisäksi taustalla on pelko tulevaisuudesta ja omasta selviämisestä. Sairastuneella voi olla suuri huoli myös omaisista ja heidän pärjäämisestään.

Gynekologisilla syövillä tarkoitetaan syöpätyyppejä, jotka ovat lähtöisin naisen lisääntymiselimistä. Suomessa sairastuu gynekologiseen syöpään vuosittain noin 1700 naista.
Gynekologinen syöpä voi sijaita munasarjoissa, munajohtimessa, kohdunrungossa , kohdunkaulassa, ulkosynnyttimissä tai emättimessä. Lisäksi ns. vatsakalvon syöpä luetaan gynekologisiin syöpiin.

Gynekologisen syövän selvittelyihin kuuluu gynekologinen sisätutkimus, emättimen tai vatsanpeitteiden kautta tehtävä ultraäänitutkimus, kolposkopia sekä tarvittaessa verikokeita ja muita tutkimuksia kuten tietokonetomografia, magneettitutkimus tai PET-TT tutkimus . Hoidon suunnittelu tapahtuu erikoissairaanhoidossa moniammatillisessa asiantuntijatiimissä. Hoitosuunnitelmat perustuvat valtakunnallisiin ja kansainvälisiin hoitosuosituksiin.​

Hoito

Yleisin gynekologinen syöpä on kohdunrunkosyöpä, jota on noin puolet kaikista gynekologisista syövistä. Gynekologisten syöpien hoitomuotoja ovat leikkaushoito, solunsalpaajahoidot, sädehoidot ja hormonihoidot. Joissakin tapauksissa käytetään myös ns. täsmälääkkeitä. Lääkehoidot voidaan antaa ennen leikkausta tai leikkauksen jälkeen, kun lopullinen levinneisyys on tiedossa.

Gynekologisen syövän perushoitona on leikkaushoito. Erilaiset hedelmällisyyden säilyttävät leikkaukset ovat lisääntyneet. Leikkaushoidossa poistetaan syöpäkasvain ja sen ympäriltä tervettä kudosta estämään kasvaimen paikallinen leviäminen. Leikkauksessa selvitetään lisäksi onko syöpä levinnyt lähellä oleviin kudoksiin tai imusolmukkeisiin.. Leikkauksen laajuus vaihtelee syövän kasvutavan, koon, levinneisyyden ja sijainnin mukaan. Syöpäkasvain saattaa lähettää syöpäsoluja muualle elimistöön joissain tapauksissa hyvinkin varhaisessa vaiheessa eikä tätä voida leikkauksella estää. Liitännäishoidoilla voidaan kuitenkin syöpäsolujen mikroskooppista leviämistä hillitä.

Kuva: AstraZeneca