Palliativ vård ger också livskvalitet till cancerpatienter
Berit Honga, pensionerad palliativ sjukskötare
Palliativ vård omfattar en aktiv helhetsvård och stöd till patient och närstående vid obotlig och livshotande sjukdom. Syftet med palliativ vård är att bevara livskvalitet genom att förebygga och lindra fysiskt, psykiskt, andligt och socialt lidande, vilket förutsätter ett mångprofessionellt arbete. Palliativ vård kan sträcka sig över år och kan indelas i olika faser, ofta erbjuds bromsande palliativ vård med läkemedelsbehandling och/ eller strålbehandling. Då bromsande behandlingar inte längre ger önskad effekt, avslutas dessa och vården inriktas helt på symtomlindring, då överförs oftast vårdansvaret för patienten till primärhälsovården.
Under vården görs svåra vårdbeslut som diskuteras med patient och om möjligt närstående. I lagen om patientens ställning och rättigheter ses beslut om palliativ vård och vård i livets slutskede som viktiga vårdbeslut. Patienten får information om sitt aktuella sjukdomstillstånd och tillbudsstående vårdmöjligheter. Patienten bör även få veta grunden till gjorda beslut och ges möjlighet att ställa frågor samt framföra egna önskemål.
Genom att skriva vårdtestamente / vårdviljeyttring kan man påverka vården. Vård i livets slutskede ligger nära den sannolika tidpunkten för döden; i allmänhet gäller det de sista dagarna eller veckorna. Att uppmärksamma och stöda de närstående är en viktig del av den palliativa vården eftersom en allvarlig sjukdom och patientens död berör de närstående starkt, stödet är viktigt även efter att patienten har avlidit. En god palliativ vård förutsätter trygghet och kontinuitet i vården, öppen kommunikation och respekt för patient och närstående. Ett mångprofessionellt team och stöd av andra som befinner sig i samma situation borde erbjudas.
Under de sju år jag jobbade som palliativ sjukskötare skötte jag många patienter med obotlig gynekologisk cancer. Det som jag berördes av, var att hur kvinnors självbild och sexualitet påverkas negativt av operationer och behandlingar, kunde till och med förekomma känsla av skam. Sjukdomen påverkar parförhållanden och familjer genom att skapar osäkerhet för en oviss framtid. Fördelen med att jobba som palliativ sjukskötare i hemvården var att man kunde erbjuda trygghet genom att finnas till vid behov, dessutom fungera som länk i vårdkedjan mellan patient och vårdinrättningar. Det blev ofta långa och tidvis intensiva vårdkontakter med symtomlindring och stöd till patienter och närstående för att bidra till bästa möjliga livskvalitet och en värdig död.
Berit Honga, pensionerad palliativ sjukskötare