Väistyvän puheenjohtajan terveiset

kuva Ulla Puistola

Ulla Puistola

Professori

Consultant in Gynecological Oncology, Oulu University,
P.O.Box 23, FIN-90029 OYS, ulla.puistola@oulu.fi

Hyvät Gysy:n jäsenet – Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry, Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf

Syksyllä 2019 tapasimme Syöpäsäätiön koulutuskokouksessa; minä, Marjo ja Eva-Maria. Heillä oli suunnitelma.

Toiminnan ihmisinä Marjo ja Eva-Maria olivat tarttuneet haasteeseen perustaa gynekologisille syöpäpotilaille oma yhdistys. Minut istutettiin keskelle ja siitä ei ollutkaan sitten pois pääsyä. Sen tiesin, että potilaat olivat tällaista yhdistystä jo pitkään toivoneet, mutta nyt tiesin, että nämä naiset sen myös tekisivät ja, jos voisin auttaa, mukaan lähtisin.

Miksi minut valittiin puheenjohtajaksi, en tiedä, enkä oikein muista millainen keskustelu asiasta käytiin. Minut oli juuri valittu vuoden syöpälääkäriksi ja ajattelin, että jos potilaat olivat tällaisen tunnustuksen minulle antaneet, niin yrittäisin parhaani mukaan ojentaa käteni yhdistystyöhön. 40 vuoden ajan olin diagnosoinut, leikannut, sytostattihoitanut, sädehoitanut ja tehnyt tutkimustyötä, mutta tällainen toiminta oli minulle potilastyössä täysin uutta.

Olin Pohjoismaisessa organisaatiossamme kuunnellut Tanskan gynekologisten syöpäpotilaiden organisaation presidenttiä, Birthe Lemley’tä. Keskustellut hänen kanssaan ja kysynyt järjestön painopistealueita ja toimintakuvioita. Aina kannattaa ottaa oppia niiltä, jotka ovat jo vastaavaa tehneet – näin ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Birthe oli tuttu niin Marjolle kuin Eva-Mariallekin ja ajatukset oli jo heidän toimestaan ylöskirjoitettu. Ensimmäinen toimintasuunnitelma oli valmiina alta aikayksikön. Silloin emme tienneet vielä Covid-19 viruksesta mitään. Ilman pandemiaa kaikki olisi ollut mahdollista tehdä toivomallamme tavalla- tapaamisilla, keskusteluilla, yhdessä olemisella ja kokemuksia jakamalla. Kädestä pitäen, itkien ja nauraen, yhteiset lounaat ja illalliset jakaen – mutta kuten nyt tiedämme, näinhän se ei mennyt.

Ideoita, ajatuksia ja haaveita pulppusi Marjon ja Eva-Marian ajatuksista vuolaana virtana. Minun tehtäväni oli yrittää pitää suitsista kiinni. Kevään 2020 aikana hallitus täydentyi, mutta siitä huolimatta meillä ei ollut kuin kourallinen innokkaita tekijöitä, ja tavoitteet olivat korkeammalla kuin mihin niillä resursseilla pystyisimme. Jotenkin en olisi millään halunnut toppuuttaa sitä intoa ja tekemistä. Nyt kun katson kansiota, johon ajatukset ja tekemiset on osin arkistoitu haluaisin vain halata kumpaakin teistä Marjo ja Eva-Maria – mitä te teittekään ja millä ajalla.

Minun tekemiseni, kuten huomaatte, oli jarruttelu, että jaksaisimme. Näiden syöpien lääketieteellisenä asiantuntijana pystyin tukemaan ja auttamaan sekä muutaman lantin toimintaa avustamaan, mutta kaiken pohjatyön totisesti tekivät Marjo ja Eva-Maria.

Nyt elämme uusia aikoja. Jo pidempään hallituksessa mukana olleet Taru, Margita, Tiiu, Päivi ja Arja sekä viime lauantain syyskokouksessa valitut uudet hallituksen jäsenet ovat tulleet mukaan kukin pyyteettömästi oman osaamisensa antaen. Tarulla on tomerasti tahtipuikko kädessä ja matka jatkuu uusilla suuntaviivoilla, tietenkään meidän keskeisiä toimintoja unohtamatta. Yhdessä tehden, toisiamme auttaen saavutamme tavoitteemme. Näin minä uskon.

Tuhannet kiitokset teille kaikille Gysy:n jäsenet!

Ulla Puistola

Puheenjohtaja 2020-2021

Ensi kaudella hallituksessa jatkavat seuraavat henkilöt:

Hallituksen varsinaiset jäsenet kaudelle 2022:
Taru Salovaara, puheenjohtaja
Päivi Heinonen
Tiiu Lohtari
Ulla Puistola
Arja Saarento
Margita Strandberg-Heinonen
Eva-Maria Strömsholm

Hallituksen varsinaiset jäsenet kaudelle 2022-2023
Jaana Sahakoski
Emmi Tuomisto

Hallituksen varajäsenet kaudelle 2022:
Marjo Sorsa

Hallituksen varajäsenet kaudelle 2022-2023
Riitta Eklund
Virpi Uimonen