Syöpäyhdistykset rinnallasi ja tukenasi

Susanna Kiuru

Järjestöpäällikkö, TM
Suomen Syöpäyhdistys

Vieraskynä-blogi

Suomessa on vahva yhdistystoiminnan perinne, ja meillä on monipuolinen ja aktiivinen järjestökenttä. Koska syöpä koskettaa meitä kaikkia tavalla tai toisella, ei ole yllättävää, että syöpäyhdistysten toiminta on varsin aktiivista. On alueellisia syöpäyhdistyksiä ja erilaisia potilasjärjestöjä. Yhdistyksillä on monenlaisia tehtäviä: ne tarjoavat luotettavaa tietoa, vertaistukea ja ammattilaisten tarjoamaa tukea, kuten erilaista ryhmä- ja kurssitoimintaa. Lisäksi yhdistykset tekevät tärkeää edunvalvontatyötä.

Yhdistykset voivat toiminnallaan tarjota tärkeän lisän sairastuneen ja hänen läheisensä polulle. Syöpään sairastunut tai sairastuneen läheinen voivat löytää yhdistysten toiminnasta esimerkiksi tärkeää vertaistukea. Parhaimmillaan yhdistykset voivat tarjota paitsi tukea, myös yhteisöllisyyttä ja vaikkapa kiinnostavia vapaaehtoistehtäviä.

Monia yhdistyksiä varmasti yhdistää yhteinen toive: haluamme, että sairastuneet ja heidän läheisensä saavat helposti ja sujuvasti tietoa yhdistysten erilaisista toiminnoista. Tämä on tärkeää, ja meillä yhdistysväellä on vielä tehtävää siinä, että osaisimme parhaalla mahdollisella tavalla tuoda yhdistysten tarjoaman tuen kaikille tutuksi. Teemme paljon järjestöyhteistyötä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Toivon, ettei kukaan syöpään sairastunut joutuisi yksin kantamaan sairauden mukanaan tuomaa huolta. Samoin toivon, että jokainen sairastuneen läheinen saisi purkaa ajatuksiaan ja tunteitaan. Useiden yhdistysten toiminnasta löytyy vertaistukea ja ammattilaisten tarjoamaa tukea sairauden erilaisissa vaiheissa. Moni yhdistys etsii myös jatkuvasti mukaan toimintaan uusia vertaistukihenkilöitä ja muita vapaaehtoisia.

Kannustaisin sinua tutustumaan yhdistysten toimintaan esimerkiksi nettisivujen kautta. Toivon, että löydät sinua kiinnostavia toimintoja ja tulet rohkeasti mukaan!

Susanna Kiuru, Suomen Syöpäyhdistyksen järjestöpäällikkö