Mitä HPV:sta tulisi tietää?

Eva-Maria Strömsholm

Varapuheenjohtaja

Kansainvälisistä asioista vastaava

Patient Advocacy Seminar in Gynecological Cancers 22-24.10.2021, suomenkielinen yhteenveto

ENSIMMÄINEN BLOGITEKSTI SARJASSA


Parempi kommunikaatio HPV:stä: Kielteinen, häpeän asenne, joka meidän on voitettava yhdessä

Maailman terveysjärjestön, WHO:n, käynnistettyä uuden HPV-seulonnan ja rokotusohjelmansa, ihmisten kiinnostus HPV:tä kohtaan on kasvanut. On myös monia myyttejä ja siksi on tärkeää selventää, mitä HPV:lla tarkoitetaan.
• HPV on virus, joka voi aiheuttaa sekä syöpää, että muita sairauksia, kuten matala-asteisia haavoja ja vaurioita sekä sukuelinten syyliä. HPV:n ja HPV-liitännäisen sairauden voi saada sukupuolesta riippumatta.
• Noin 9 prosenttia naisten syövistä liittyy suoraan ja ensisijaisesti HPV:hen. Näistä kohdunkaulansyöpä on yleisin. HPV voi kuitenkin aiheuttaa myös peräaukon, emättimen, peniksen ja suunielun syöpää.
• Noin 600 000 naisella maailmassa diagnosoidaan HPV:hen liittyvä syöpä vuosittain. Melkein puolet heistä on alle 50-vuotiaita.
• Yli 200:sta HPV-tyypeistä, HPV-16 ja HPV-18 aiheuttavat suurimmat syöpäriskit ja yhteensä noin 70 % kohdunkaulan syövistä.
• HPV on erittäin tarttuva. Lähes 80 prosenttia ihmisistä saa HPV:n jossain vaiheessa elämäänsä. Useimmiten leviäminen tapahtuu seksiteitse; myös suuseksissä. HPV:n voi saada lisäksi esimerkiksi äidiltä synnytyksen yhteydessä. On myös yhä enemmän todisteita siitä, että HPV voi tarttua monilla muillakin tavoilla, mukaan lukien vaatteista.

Mitä voidaan tehdä?

HPV-rokote on tehokas primaarinen ehkäisy ja seulonta on sekundaariehkäisyä. Rokotus on elintärkeä kaikille. 97 prosentissa tapauksista elimistö poistaa HPV-infektion luonnollisesti. Mutta toisaalta 3 prosentilla tapauksista ihmisillä on jatkuva HPV-infektio.

Potilaille matka diagnoosiin ei ole helppo. Vaikka syöpää ei löytyisikään, on käytävä läpi seulonnat, ja sen pohjalta mahdollisesti kolposkopiat ja biopsiat, sekä odotettava tulosten vastausta. Se voi myös aiheuttaa suurta stressiä ihmissuhteille. Voimme keventää suurta osaa potilaiden taakasta yksinkertaisesti ottamalla käyttöön rokotteet ja säännölliset seulontatutkimukset. Tieto ja tietoisuus on tärkeintä.

Sosiaalisen median hakutulokset osoittavat, että yhä useammat ihmiset etsivät faktoja HPV:stä. Usein he ovat kuulleet viruksesta, mutta heillä on epätarkkoja tietoja ja paljon pelkoa ja ahdistusta. Ihmisten pitää tietää viruksesta ja ymmärtää sen käyttäytyminen. Ennen kaikkea heidän pitäisi tietää, että HPV-infektion aiheuttamia vaurioita voidaan ehkäistä HPV-rokotteella ja säännöllisellä seulonnalla.

Eva-Maria Strömsholm