Yhdessä gynekologisten syöpäpotilaiden asialla

Taru Salovaara

Puheenjohtaja

Usein ihmisiä kehotetaan katsomaan tulevaan, mutta joskus on hyvä katsoa myös menneeseen. Vain sillä tavoin ymmärrämme, mistä olemme tulleet ja mihin olemme päässeet. Sama pätee niin ihmiselämään kuin yhdistyskenttäänkin.

Vuosi 2022 oli monella tapaa antoisa. Saimme tehdä yhteistyötä monien osaavien tahojen kanssa ja yhdistyksemme tunnettuus potilaiden ja yhteistyötahojen keskuudessa kasvoi. Toteutimme syöpä ja fatigue -teemaisen webinaarin. Moni potilas kertoi sen jälkeen ymmärtäneensä paremmin omia tuntemuksiaan ja toivoi, että fatiikista olisi puhuttu myös syövän hoidon yhteydessä. Pääsimme vihdoin järjestämään vertaistukitapahtumia kasvotusten. Oulun, Helsingin ja Turun virkistyspäivät saivat paljon kiitosta osallistujilta.

Tänä vuonna perustettiin myös HPV-asiantuntijaverkosto, jossa GySy on yksi perustajatahoista. Verkoston tavoitteena on kirittää Suomen sitoutumista EU:n asettamiin tavoitteisiin HPV-peräisten syöpien hävittämiseksi rokotuskattavuutta nostamalla. Tämän tiimoilta tapasimme STM:n edustajia yhdessä verkoston muiden jäsenten kanssa. Gynekologisten syöpäpotilaiden viestiä vietiin eteenpäin myös eduskunnan syöpäverkostolle sekä naisverkostolle, jotka tarttuivat aktiivisesti kertomiimme epäkohtiin.

Syksyllä osallistuimme jokavuotiseen maailman gynekologisen onkologian päivään ja sen ympärille rakentuvaan gynekologisten syöpien tietoisuuskuukauteen. Tänä vuonna toimme esille kampanjassa erityisesti kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ja ennenaikaisten vaihdevuosien vaikutusta yksilön elämään.  Musiikkitalossa järjestetty kampanjan päätöstilaisuus oli onnistunut erinomaisine asiantuntija-alustuksineen päättyen poliitikkopaneeliin (jos et ole vielä katsonut, se on katsottavissa Youtube-kanavallamme).

Vuoteen mahtui myös vaikeita aikoja ja menetyksiä. Hallituksemme jäsen Emmi Tuomisto nukkui pois heinäkuussa. Se muistutti siitä, että emme voi koskaan olla varmoja tulevasta. Samalla se muistutti siitä, miksi yhdistyksemme on olemassa. On tärkeää, että meillä on yhteisö, joka valvoo gynekologisten syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä etua, jotta tulevaisuudessa gynekologiset syövät voidaan tunnistaa paremmin jo varhaisessa vaiheessa. Näin yhä useampi voi selvitä.

Vaikka tänä vuonna saatiin aikaan paljon, maailma ei tullut vieläkään valmiiksi. Edessä on muutosten vuosi, sillä 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. Siirtymävaiheessa tavoitteena on, että potilaat eivät huomaa eroa palveluissa. Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on kuitenkin sujuvoittaa hoito- ja palvelupolkuja, tarjota kokonaisvaltaista hoitoa ja siirtää painopistettä ennaltaehkäisyyn. Näiden asioiden puolesta olemme puhuneet GySyssä koko yhdistyksen olemassaolon ajan ja niistä aiomme puhua myös tulevaisuudessa – vain siten voimme varmistaa, että ne toteutuvat käytännössä.

Lopuksi haluan vielä kiittää koko yhdistyksemme puolesta tästä vuodesta. Jatketaan työtä ensi vuonna ja muistetaan, että yhdessä olemme aina enemmän!

Taru Salovaara

Puheenjohtaja