Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry – potilaiden asialla

Joakim Strand

Kansanedustaja

Yhdistyksen Advisory boardin jäsen

Vaikka syövän hoito Suomessa on kansainvälisellä tasolla huippua, on useita osa-alueita, joissa voisimme olla entistäkin parempia. Meidän on jatkuvasti tehtävä töitä, jotta syövän ehkäisyyn, diagnostiikkaan, hoitoon ja kuntoutukseen kohdistetaan riittäviä resursseja.

Myös syöpätutkimus Suomessa on korkeatasoista. Meidän täytyy siitä huolimatta pitää huolta, että tutkimus ja kehitys myös jatkossa turvataan riittävin resurssein.

Ruotsissa Nätverket mot gynekologisk cancer -verkosto perustettiin jo yli kymmenen vuotta sitten. On tärkeää ja hienoa, että nyt Suomessakin on oma yhdistys gynekologisille syöpäpotilaille – Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry! Itse tutustuin yhdistyksen toimintaan yhdistyksen varapuheenjohtajan Eva-Maria Strömsholmin kautta. On suuri ilo ja kunnia olla mukana yhdistyksen Advisory boardissa ja sillä tavoin auttaa yhdistystä arvokkaassa työssään. Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n toimintaa voi tukea liittymällä yhdistyksen jäseneksi.

On tärkeää levittää tietoa ja herättää keskustelua gynekologisista syövistä. Meidän tulee edistää syöpätietoisuutta, tiedottaa ja kouluttaa. Olisi tärkeää, että gynekologisista syövistä käytäisiin enemmän keskustelua ja, että enemmän tietoa olisi saatavilla.

Vertaistuki on äärimmäisen tärkeä osa syöpäpotilaiden hoitoa. Usein parasta tukea ja apua saa saman sairauden kokeneelta. Syöpä koskettaa meistä melkein jokaista jollain tavalla jossain vaiheessa elämää. Sen takia on tärkeää saada keskustella jonkun toisen juuri gynekologiseen syöpään sairastuneen kanssa.

Joakim Strand, kansanedustaja