Munasarjasyövän varhainen toteaminen on tärkeää

Munasarjasyöpäselviytyjä

Munasarjasyövän levinneisyysaste syövän toteamisen aikaan vaikuttaa oleellisesti syövän ennusteeseen.

Oma syöpätarinani alkaa vuoden 2011 keväästä. Tunsin tuolloin outoja oireita alavatsalla. Oireet olivat epämääräistä painontunnetta ja jomotusta. Myös virtsanpidätyskyky alkoi vähitellen heikentyä. Kun oireet vain jatkuivat, päätin hakeutua yksityiselle gynekologille. Päätöstä tutkimuksiin hakeutumisesta nopeutti se, että eräs sukulaiseni oli kaksi vuotta aikaisemmin kuollut munasarjasyöpään. Näin ollen osasin tunnistaa joitain tiettyjä oireita ja vähän epäilläkin pahinta eli munasarjasyöpää. Tietysti jo tässä vaiheessa myös googletin tietoa (vähän liiankin innokkaasti) kyseisestä syövästä, mikä ei helpottanut pelkoani.

Sairaalassa leikkauksen jälkeen diagnoosin kuultuani olin sokissa. Viimeiseen asti olin tietysti odottanut hyviä tuloksia. Siitä alkoi pitkä ja kivinen tie munasarjasyövän kanssa. Syöpäni on uusinut kaksi kertaa. Olen saanut vuosien aikana valtavan määrän sytostaateja ja mukaan on tullut kaikenlaisia ”bonusvaivoja”, kuten vaikea lymfaturvotus. Munasarjasyöpä on heikentänyt merkittävästi elämänlaatuani ja olen joutunut jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Olen kuitenkin saanut elää monia hyviä vuosia syövästäni huolimatta.

Olen vasta jälkeenpäin alkanut pohtia, mitä merkitystä oli sillä, että hakeuduin melko nopeasti oireiden ilmettyä gynekologin vastaanotolle ja tutkimuksiin. Munasarjasyöpäni ei ollut onneksi ehtinyt levitä kovin paljoa ja se saattoi osaltaan vaikuttaa myös sairauteni ennusteeseen.

Kaikki vuosien aikana kohtaamani munasarjasyöpäpotilaat eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Diagnoosin saaminen on monen kohdalla valitettavasti pitkittynyt. Potilaan on ollut mahdotonta etukäteen tunnistaa epämääräisiä oireita syöväksi. Etenkin monet nuoret aikuiset saattavat kohdata terveydenhuollossa oireiden vähättelyä ja oireita on liian pitkään hoidettu esimerkiksi tarkemmin määrittelemättöminä vatsakipuina. Monen kohdalla syöpä on ikävä kyllä päässyt kasvamaan ja leviämään varsin huomaamattomasti ja kivuttomasti.

Munasarjasyövän varhainen tunnistaminen on todettu hankalaksi. Toistaiseksi ei ole löydetty sellaista seulontamenetelmää, jolla munasarjasyöpä voitaisiin havaita varhaisvaiheessa. Diagnosointiin käytetään muun muassa gynekologista sisätutkimusta, ultraäänikuvausta ja tiettyä verikoetta (esim. antigeeni CA 12-5). Varsinainen syöpädiagnoosi voidaan kuitenkin tehdä vasta mikroskooppisessa kudostutkimuksessa.

Tästä syystä kehotan kaikkia naisia: Käykää säännöllisesti gynekologisissa tutkimuksissa ja hakeutukaa epämääräisten alavatsaoireiden pitkittyessä aina lääkärin (jos mahdollista gynekologin) vastaanotolle. Munasarjasyöpä voidaan mahdollisesti tällöin todeta jo varhaisessa vaiheessa ja hoidot aloittaa, ennen kuin syöpä on ehtinyt levitä.

Nimimerkki Malla

Lisää munasarjasyövästä GySyn nettisivuilla: https://gysy.fi/munasarja-munajohdinsyopa/