Päivi Heinonen

Päivi Heinonen

Sh, seksuaaliterapeutti, kriisihoitaja

Nimeni on Päivi Heinonen ja olen sairaanhoitaja, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja kriisihoitaja.

Työpaikkani on TYKS:n naistentautien vuodeosasto, mutta syyskuussa v-20 aloitin parin vuoden projektityön kriisihoitajana TYKS:n Seritukikeskuksessa (Seksuaalirikostutkimusyksikkö). Työnkuvaani kuuluu akuutin kriisin kokeneiden seksuaalirikosuhrien tapaaminen sekä psyk. sairaanhoitajan sijaistaminen naistenklinikalla. Työskentelen myös kerran viikossa Naistenklinikan seksuaaliterveyspoliklinikalla. Pidän yksityisvastaanottoja Turussa Väestöliitossa ja Helsingissä Terveystalo Kampissa.

Olen käynyt erilaisia lisäkoulutuksia kehittääkseni ammatillisuuttani: psykofyysisen psykoterapian perusopinnot, kriisi- ja traumatyön koulutus ja voimauttavan valokuvan ammatilliset opinnot. Viimeisimpänä koulutuksena suoritin mielenterveys-ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen.

Koen seksuaalisuuden puheeksiottamisen erityisen tärkeänä syöpään sairastuessa ja hoitojen aikana, mutta varsinkin gynekologisten syöpien kohdalla. Edelleen seksuaalisuutta käsitellään gynekologin vastaanotoilla ja hoitojen aikana liian vähän tai ei ollenkaan. Lukuisat tutkimukset kuitenkin osoittavat sen, että gynekologinen potilas tarvitsee tietoa miten syöpä ja sen hoidon vaikuttavat seksuaalisuuteen, seksuaalitoimintoihin, naiseuteen, kehonkuvaan ja mielenterveyteen. Tutkimusten mukaan potilaat odottavat myös, että lääkäri tai hoitohenkilökunta ottaisi asian puheeksi. Syöpään sairastuneelle pitäisi tarjota kaikkia palveluita systemaattisesti, koska voimavarat menevät sairauden kanssa selviämiseen eikä voida olettaa potilaan itse jaksavan hakea apua ja tukea.

Sain kunnian päästä ensin varajäseneksi ja myöhemmin Suomen gynekologiset syöpäpotilaat ry:n hallituksen jäseneksi. Koen potilasyhdistyksen erittäin tärkeäksi kanavaksi tiedon ja kokemuksien jakamiselle. On hienoa, että sellainen on vihdoin perustettu!

Päivi Heinonen, Sh, seksuaaliterapeutti, kriisihoitaja

TAKAISIN SIVULLE HALLITUS JA SÄÄNNÖT >>