Kuvassa nainen pitelee kivuliasta vatsaansa.

Munasarjasyövän varhainen diagnosointi on tärkeää

gysy favicon

Tiedote

julkaisuvapaa

Suomessa todetaan vuosittain noin 500 uutta munasarjasyöpätapausta. Munasarjasyöpä löydetään tyypillisesti vasta levinneessä vaiheessa ja vain noin puolet sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Siksi oireiden tunnistaminen ja varhainen diagnosointi on ensiarvoisen tärkeää.

Maailman munasarjasyöpäpäivää vietetään vuosittain 8.5. Munasarjasyöpään ja munasarjasyövän tavoin käyttäytyviin munanjohdin- ja vatsakalvosyöpiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 550 naista. Tämän lisäksi todetaan noin 100–200 munasarjan rajalaatuista kasvainta, jotka voivat muuttua pahanlaatuisiksi.

Munasarjasyöpä on pitkään oireeton. Usein oireet ovat epämääräisiä: väsymystä, vatsan turvotusta, lämpöilyä ja painon laskua. Myöhemmin oireena voi olla kipua ja esimerkiksi rakon ja suolen toiminnan ongelmia kasvaimen painaessa niitä. Kolme neljästä munasarjasyövästä todetaankin vatsanonteloon tai sitä laajemmalle levinneenä, ja vain noin puolet sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

– Jotta lääkärit voivat havaita munasarjasyövän ajoissa, on myös tärkeää, että naiset itse tietävät mitkä oireet voivat liittyä munasarjasyöpään ja hakeutuvat oireiden ilmaantuessa lääkäriin. Mitä nopeammin hakeutuu tutkimuksiin, sitä nopeammin syöpä voidaan todeta ja hoitaa sitä. Koska munasarjasyöpä voi olla pitkään oireeton, kannattaa myös käydä säännöllisesti gynekologilla, Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n varapuheenjohtaja Eva-Maria Strömsholm muistuttaa.

Munasarjasyöpään sairastumisen riski kasvaa iän myötä ja yleisimmin sitä löydetään 60–64-vuotiailta naisilta. Munasarjasyöpää todetaan kuitenkin kaiken ikäisillä, myös nuorilla. Esimerkiksi harvinaisiin, ei-epiteliaalisiin pahanlaatuisiin munasarjakasvaimiin kuuluvissa dysgerminoomissa ja granuloosasolukasvaimissa sairastumisikä on noin 20–30 vuotta.

– Moni ehkä ajattelee, että nuorena ei voi sairastua munasarjasyöpää, mutta olen itse esimerkki siitä, että niin voi käydä. Olin 27-vuotias, kun minulla todettiin iso kasvain munasarjassa. Aluksi sitä luultiin hyvänlaatuiseksi kystaksi. Onneksi kasvain leikattiin heti ja patologin vastaus kertoi karun totuuden. Kyseessä olikin harvinainen munasarjasyöpä, Eva-Maria Strömsholm kertoo.

Munasarjasyövän riskitekijöitä ovat sukutausta, synnyttämättömyys, endometrioosi ja yli 10 vuotta kestänyt vaihdevuosien hormonihoito. Äidillä/siskolla ollut munasarjasyöpä sekä tiettyjen geenimutaatioiden kantajuus (mm. BRCA1, BRCA2 ja Lynchin oireyhtymä) lisäävät merkittävästi sairastumisen riskiä.

– Yrityksistä huolimatta toimivaa seulontamenetelmää munasarjan varhaiseksi havaitsemiseksi ei ole onnistuttu kehittämään. Siksi, jos lähisuvussa on todettu munasarjasyöpää, periytyvyys kannattaa aina selvittää, Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n puheenjohtaja Taru Salovaara sanoo.

Lisätietoa munasarjasyövästä: https://gysy.fi/munasarja-munajohdinsyopa/

Lisätiedot:

Eva-Maria Strömsholm, varapuheenjohtaja, Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry
evamaria.stromsholm@gmail.com puh. 050 5901 927

Taru Salovaara, puheenjohtaja, Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry
taru.salovaara@gmail.com puh. 045 7884 5016