Erja Uotila

Erja Uotila

Opettaja

Hei!

Olen Erja Uotila Vuokatista. Olen 61-vuotias. Toimin englanninopettajana lukiossa, elokuusta 2022 alkaen osa-aikaeläkeläisenä. Perheeseeni kuuluu puoliso, kolme aikuista lasta ja kaksi pientä lapsenlasta.

Minulla todettiin munanjohtimen syöpä keväällä 2021 rutiinitarkastuksessa. Onnekseni toivoin myös ultraäänitutkimusta, sillä se paljasti kasvaimen. Minkäänlaisia oireita ei ollut. Hyvin nopealla aikataululla käytiin läpi monenlaisia tutkimuksia ja kuvauksia, ja iso leikkaus Oulussa juuri ennen juhannusta. Leikkauksessa saatiin kaikki näkyvä pois, ja sitten jatkettiin puoli vuotta sytostaateilla.

Syöpä on pysynyt poissa, vielä on meneillään bevasitsumabihoito helmikuulle 2023 asti. Olin kokonaisen lukuvuoden poissa töistä, ensin sairauslomalla ja sitten vuorotteluvapaalla, koska halusin saada aikaa muullekin kuin työelämälle. Samasta syystä hain osa-aikaeläkejärjestelmään ennen töihin paluuta. Pelko syövän uusiutumisesta on saanut ajattelemaan tärkeysjärjestyksiä uusiksi. Mutta kuluneen syksyn aikana olo on muuttunut jo paljon toiveikkaammaksi ja jonkinlainen elämänusko on palannut.

Koen saaneeni erittäin hyvää hoitoa kaikissa sairauteni vaiheissa. Mutta asia, mikä mietityttää tässä sairaudessa on sen salakavaluus. Siksi olen kertonut tarinaani sukulaisilleni, ystävilleni ja tuttavilleni, jotta he eivät jättäisi rutiinitarkastuksia väliin. Jos olisin jäänyt odottamaan oireita, en tiedä kuinka kauan siinä olisi mennyt ja kuinka laajalle syöpä olisi ehtinyt levitä, kun se oli jo kolmostasolle levinnyt näinkin.

Lähden mukaan hallitustehtävään avoimin mielin. En oikein tiedä mitä odottaa, mutta aika näyttää!

Erja Uotila, opettaja

TAKAISIN SIVULLE HALLITUS JA SÄÄNNÖT >>