Toiveikkaana tulevaisuuteen

Karoliina

Kohdunkaulansyöpäpotilas

Vuonna 2020 täytin 30, en syystä tai toisesta saanut papa seulonta kutsua. Vaikkaa aikaa kului, ei kutsua tullut.

Mulla oli ollut kuukautishäiriöitä, aina e-pillereiden taukoviikolla ei kuukautisia tullut. Stressaavana ihmisenä ajattelin sen olevan välillä normaalia, en käynyt sen vuoksi lääkärissä. Iloitsin, kun kuukautiset taas alkoivat.

Lykkäsin papa-testiin menoa, vasta helmikuussa 2022 varasin ajan yksityiselle.

DIAGNOOSI

Papa-testin tulokset: HPV-tyyppi 16 ja lisäksi jokin muu suuren riskin virustyyppi. HSIL sekä AGC- NOS. Sain kiireellisen lähetteen kolposkopiaan. Siitä päivästä alkoi odotuksen ja epätietoisuuden tuska. Sain onneksi ajan nopeasti. 

Käynnillä tehtiin kohdunkaulan muutoksen kartiopoisto sähkösilmukalla. Lääkäri oli ihana, kokenut, ammattitaitoinen ja osasi hyvin selittää riskeistä ym mikäli diagnoosina on syöpä.

Jälleen tulosten odottamista.

Lääkäri soitti ja kertoi puhelimessa diagnoosin, syöpä Kohdun kaulakanavan adenokarsinooma. Sain numeron TYKSIN naistentautien osastolle, minne sain soittaa tarvittaessa, lääkäri kysyi tukiverkostosta ja muistutti hakemaan sairaslomaa, jos siltä tuntuu. Puhelun ajan pidättelin itkua.

Vasta puhelun jälkeen purskahdin itkuun.

TUKIVERKOSTO

Mulla on hyvä tukiverkosto, vaikka olen sinkku ja asun yksin. Lääkärin puhelun jälkeen ilmoitin syövästä isosiskolleni, äidille, työkavereille, sukulaisille, ystäville ja kavereille. Kerroin myös somessa omilla tileilläni asiasta avoimesti. Sain paljon viestejä, miten voin? Ja jos tarvitsen apua tai haluan puhua, saa ottaa yhteyttä.

HOITONA LEIKKAUS

Ennen leikkausta kävin magneettikuvauksessa. Syöpä ei ollut levinnyt, ai että se oli ihana puhelu ja uutinen, kun lääkäri soitti. Mitään oireita tai kipuja ei ollut. Hoitona oli kohdunpoisto. Asia oli kova pala, mulla ei ollut ennen diagnoosia lapsia enkä tulevaisuudessakaan, voi tulla biologisesti äidiksi. Koska syöpä oli pahanlaatuinen, olisi säästävä leikkaus ollut riski syövän uusiutumisen kannalta. Sain leikkausajan nopeasti, vaikka aika ensin peruuntui hoitajan lakon vuoksi, lopulta kuitenkin toteutui suunnitellusti.

Leikkaus meni hyvin. Olo leikkauksen jälkeen oli helpottunut ja toivuin siitä fyysisesti hyvin. Leikkauksessa virtsarakkoa on työnnetty alaspäin, ei onneksi jäänyt virtsaamiseen liittyviä ongelmia.

PSYYKE

Kesällä rupesi mieli käsittelemään tapahtunutta. Vertaistuki sai havahtumaan ja kannusti soittamaan osastolle. Sain lähetteen akuuttipsykiatrialle ja pian sainkin ajan,  menin juttelemaan muutamia kertoja psykiatrisen sairaanhoitajan luo. 

Keskustelemisesta on ollut apua. Keväällä ahdisti, haluaako kukaan mies tavata mua, mulla on ollut syöpä. Kesällä uskaltauduin treffeille, kannatti. Syksyä kohden mieli rauhoittui ja elämä hymyilee pitkästä aikaa. Jälkeenpäin ajateltuna olisin kaivannut 1–2 sovittua käyntiä vastaanotolle ennen leikkausta, että olisi saanut purkaa mieltään. Sillä hetkellä, kun kuulee diagnoosin mieli ei pysty käsittelemään asiaa heti, vaan viiveellä.

ELÄMÄSSÄ KIINNI

Odottamisen, epätietoisuuden, tuskan sekä ahdistuksen keskellä elämässä kiinni piti työ lähihoitajana, perhe, ystävät, treenaaminen salilla,  kevät, aurinko ja MUSIIKKI.

Kesällä syntyi toinen kummipoikani.

Vähättelin omaa kokemustani, syövästä. Syyllistin itseäni diagnoosin kuultuani. Leikkauksessa saatiin kaikki pois, ensimmäisessä kontrollissa lokakuussa kaikki oli hyvin. Tästä jäi lapsettomuus. Asia mikä vaikuttaa tulevaisuudessa parisuhteen luomiseen. Kuukautiset jäi pois  31v, ei ole ikävä.

Olen ollut vertaistuki-illassa, liittynyt syöpäjärjestöihin, saanut ja löytänyt vertaistukea. 

Kiitos perhe, sukulaiset, työkaverit, ystävät, tutut, valmentaja + treenikaverit, some ihmiset ja VERTAISTUKI.

Elämä jatkuu

Karoliina

Kohdunkaulansyöpäselviytyjä