Tiedote: HPV-testin tulee olla
ensisijainen seulontamenetelmä koko Suomessa

Taru Salovaara

Puheenjohtaja

Kohdunkaulansyöpiä ehkäisevässä seulonnassa käytetään nykyään papa-kokeen sijaan yhä useammin HPV-testiä. HPV-testi erottaa syöpävaaralliset virukset seulonnassa papa-koetta herkemmin ja seulonnassa löydettyjen syöpien määrä onkin kasvanut. HPV-testit eivät kuitenkaan ole käytössä tasaisesti kaikkialla Suomessa ja ylipäätään seulontoihin osallistutaan epätasaisesti.

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry vaatii, että
hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet päästä HPV-testiin ja että seulontoihin osallistumista tuetaan kaikin tavoin.

Syöpärekisterin tuorein tilasto on vuodelta 2019. Silloin kohdunkaulansyövän seulontaan osallistui 70 prosenttia kutsutuista naisista. Heistä 60 prosentille tehtiin HPV-testi ja lopuille papa-koe. Seulontaan osallistuvat harvemmin työelämän ulkopuolella olevat, matalasti koulutetut ja vieraskieliset naiset. Näiden ryhmien osallistumista seulontoihin täytyisi tukea.
Suuri osa kohdunkaulan syövistä ja sen esiasteista todetaan seulonnoissa. Varhainen toteaminen parantaa oleellisesti paranemisennustetta. Suomessa olemme myös siitä onnekkaassa asemassa, että seulonnat ovat maksuttomia. Tämä etuoikeus kannattaakin ehdottomasti hyödyntää, sanoo Suomen
Gynekologisten Syöpäpotilaiden yhdistyksen puheenjohtaja Taru Salovaara.

Salovaara pitää hyvänä sitä, että HPV-testien käyttö on yleistynyt, mutta toteaa, että sen pitäisi olla ensisijainen seulontamuoto kaikilla Suomen hyvinvointialueilla yli 30-vuotiailla naisilla.
HPV-testi on papa-koetta herkempi kohdunkaulasyövän esiasteiden toteamisessa. HPV-seulonnan avulla seulonnan syöpää ehkäisevää vaikutusta on siis mahdollista parantaa, Salovaara sanoo.

Kun syövän esiasteet tai syöpä löydetään varhaisessa vaiheessa, ne voidaan Suomessa useimmiten parantaa kokonaan. Syöpärekisterin arvion mukaan seulontojen ansiosta vältetään 250 syöpäkuolemaa vuosittain.

HPV-testi on papa-koetta herkempi, eikä positiivinen tulos HPV-testissä tarkoita syöpää. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana ja suurin osa tartunnoista paranee itsestään. Kuitenkin HPV aiheuttaa Suomessa noin 300 syöpää vuosittain suuhun, kieleen, nielurisoihin ja kurkunpäähän sekä peräaukon, peniksen, ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan syöpiä.

Positiivinen testi ei välttämättä edellytä välittömiä toimenpiteitä, mutta tulosta suositellaan seurattavaksi. Jos testi taas on negatiivinen, on kohdunkaulan syöpään sairastuminen hyvin epätodennäköistä seuraavan viiden vuoden aikana.

Kaksi vuotta toiminnassa ollut Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry toteutti viime vuonna ison HPV-tietoisuuskampanjan teemalla ”HPV on meidän kaikkien asia”. Yhdistys on myös sitoutunut EU:n tavoitteisiin rokotuskattavuuden nostamisesta sille tasolle, että HPV:n aiheuttamista syövistä päästään tulevaisuudessa eroon kokonaan. Suomessa tyttöjen rokotekattavuus on hyvällä tasolla, mutta erityisesti poikien osalta kattavuutta voidaan vielä parantaa.
Olemme iloisia, että vaikuttamistyömme HPV-testauksen yleistymiseksi on kantanut hedelmää. Samaan aikaan toivomme kuitenkin Suomelta vahvempaa sitoutumista EU Beating Cancer Planin tavoitteisiin, joista Suomen kärkipoliitikot keskustelivat viimeksi Maailman syöpäpäivänä 4.2. järjestetyssä webinaarissa, Salovaara sanoo.

Maailman HPV-päivää vietetään 4.3.

Lisätiedot:

Taru Salovaara

puh. 040 8455 746