Syöpäpotilaan kokemus väsymyksestä

Eva-Maria Strömsholm varapuheenjohtaja

Eva-Maria Strömsholm

Syöpäpotilas, sairaanhoitaja

GySyn varapuheenjohtaja

”Nukun normaalisti, herään ja tunnen että olen edelleen väsynyt. Aloitan aamutoimet, valmistaudun töihin ja olen töissä. Edelleen kauhea väsymys päällä. Tulen kotiin ja menen lepäämään. Kun herään, olen edelleen väsynyt. Ei, minulla ei ole masennusta, totean tämän monta kertaa eri lääkäreille ja yritän heille sanoa, että kärsin kroonisesta väsymyksestä syöpähoitojen jälkeen. Lääkäri toteaa, että se ei pitäisi enää siitä johtua, sinullahan lopetettiin hoidot monta vuotta sitten. Tarkistutan kilpirauhasarvot ja rauta-arvot sekä muut arvot verikokeilla, kaikki ovat normaalit. Mikään ei selitä väsymystäni. Totean edelleen itselleni, minulla on krooninen fatigue, krooninen väsymys, ja tämä johtuu syöpähoidoista, vaikka olenkin monta vuotta sitten niitä saanut…”

Moni syöpäpotilas kertoo, että tuntee voimakasta väsymystä, ehkäpä myös jonkinlaista uupumista. Nämä eivät mene ohi levolla eikä nukkumalla. Joskus keskittyminen voi olla hankalaa tai haastavaa muistaa asioita. Myös tavalliset asiat ja päivärutiinit voivat tuntua hankalilta ja raskailta.

”Olen lomalla kuukauden, väsymystä edelleen, vaikka en ole töissä. Pyrin tästä taas kertomaan lääkärille, että väsymys ei mene levolla eikä nukkumalla eikä lomalla ohi. Olen ikään kuin koko ajan omassa sumuisessa maailmassa, ikään kuin ilmapallon sisällä. Pystyn toimimaan normaalisti, mutta väsymys on koko ajan mukanani, sellaisena pakkoystävänä, joka kulkee koko ajan takana tai vierellä vaikka en sitä halua.”

Tällainen väsymys voi tulla äkkiä tai sitten väsymys on tullut pikkuhiljaa pitemmällä ajalla. Puhutaan yleensä hoitoväsymyksestä silloin, kun syöpäpotilas on väsynyt hoitojen jälkeen ja se on ihan normaalia. Krooninen väsymys vaikuttaa koko kropassa ja voi tuntua voimattomalta pitemmän aikaa.

”Olen oppinut elämään väsymyksen kanssa, mutta se on muuttanut minun elämäni. Olen edelleen todella aktiivinen, iloinen ja koko ajan menossa. Se väsymys ei näy minussa päältä päin. Silti minun pitää koko ajan suunnitella elämääni, milloin huilaan, milloin nukun päiväunet ja milloin menen lepäämään. Tarvitsen pitkiä yöunia ja tarvitsen päivällä tunnin nukkumista, ja yleensä nukun niin sikeästi, että näen silloinkin unta. Elämä ei ole normaali tämän väsymyksen kanssa, ja lääkärit eivät tiedä mistä se johtuu. Moni sanoo, että väsymys johtuu kaikesta mistä olen käynyt läpi, ja niinkin voi olla. Mutta kukaan ei ota oireitani vakavasti enkä ole saanut apua väsymykseen. Kenties ei ole mitään muuta apua kuin liikunta, nukkuminen ja hyvä ruokavalio. Olen aina liikkunut paljon ja liikun edelleen, syön hyvin ja monipuolisesti sekä nukun hyvin. Silti pitää vaan jatkaa elämää väsymyksen kanssa.”

Syöpäpotilaan väsymys ja erityisesti krooninen väsymys on oire ja kaikki potilaat tuntevat tämän yksilöllisesti. Joskus potilas ei ehkä tunne isoa väsymystä ja joku potilas sen sijaan on todella väsynyt. Krooninen väsymys voi lievittää, mutta yleensä siihen ei ole lääketieteellistä hoitoa.

On hyvä, että jokainen syöpäpotilas tunnistaa omat voimavarat, mitä jaksaa tehdä ja mitä ei. On myös hyvä levätä päivällä, jos tuntuu, että siihen on tarvetta.

Lähde: Kaikki syövästä

Eva-Maria Strömsholm

Syöpäpotilas, sairaanhoitaja