Stressi ja syöpä

Fia Hobbs

Luennoitsija, kirjailija, keho- ja keskusteluterapeutti

Stressistä ja syövästä puhuttaessa on monia eri näkökulmia ja tässä artikkelissa tarkastellaan sitä emotionaaliselta kannalta. Jotta voimme ymmärtää, kuinka monimutkainen kokonaisuus stressi voi olla, aloitetaan muutamilla seikoilla stressitekijöistä ja eri stressin vaiheista.

Tämä on suomennettu yhteenveto Fia Hobbsin kirjoituksesta.

Sokki ja stressireaktion eri vaiheet

Syöpädiagnoosin saaminen on vakava sokki ja stressi alkaa jo diagnoosia odottaessa. Kun diagnoosi on tosiasia, voimme päätyä sokkireaktioon, joka on täysin luonnollista ja reagoimme joko taistelemalla, pakenemalla tai jähmettymällä.

Valitettavasti emme voi paeta sairautta ja se, että jähmettyisimme ei myöskään auta meitä. Mutta miten voidaan taistella jostakin, joka on meidän sisällä? Se on kuitenkin osa kehoamme ja taistelu käy itseämme vastaan, joka aiheuttaa valtavan stressin.

Akuutin sokkivaiheen jälkeen koettuja vaiheita kutsutaan reaktiovaiheeksi, prosessointivaiheeksi ja uudelleensuuntaamisvaiheeksi. Mutta nämä ovat vain isoja kokonaisuuksia. Välillä koetaan surun ja kieltämisen vaiheita, vihaa, masennusta ja lopulta hyväksymistä. Nämä vaiheet eivät ole lineaarisia, koska voit hypätä edestakaisin niiden välillä.

Moni kokee, että on olemassa elämä ennen syöpää ja syövän jälkeen, mutta sen ei aina tarvitse olla negatiivinen. Hoidon jälkeen monet ihmiset laativat sisäisen ajatusmaailman itsensä kanssa ja esittävät kysymyksiä, kuten kuinka voin tehdä parantavan muutoksen elämässäni niin, että voin pysyä terveenä? Mikä on vienyt minulta paljon energiaa viime vuosina? Mitä minun on muutettava? Mikä antaa minulle iloa ja energiaa?

Mitä stressi on?

Hans Seyleä pidetään stressin isäntä ja hän on keksinyt sanat kuten eustressi ja distress, joista ensimmäinen on positiivinen stressi ja toinen voi aiheuttaa negatiivisen stressin. Molemmilla on kuitenkin sama vaikutus kehoon, jossa sympaattinen hermosto lisää verenpainetta, kiihdyttää pulssia ja hengitystä ja lihakset jännittyvät. Samaan aikaan ruoansulatus ja parantumisprosessit sulkeutuvat kehossa. Jos se muuttuu krooniseksi stressiksi, se estää immuunijärjestelmäämme pitkällä aikavälillä. Parasympaattisella hermostolla on päinvastainen vaikutus ja se edistää paranemista ja hyvinvointia.

Erilaisia stressitekijöitä

Erilaisten stressitekijöiden hoitaminen auttaa, jos alamme selvittää erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat meihin. Aloitamme ulkoisista stressitekijöistä, joita emme useimmissa tapauksissa voi hallita. Esimerkkejä voivat olla sairaus, kuolema, avioero, omaisena oleminen, eristys jne.

Sisäiset stressitekijät määrittävät, miten havaitsemme ulkoiset stressitekijät tai reagoimme niihin. Mutta toisin kuin ulkoisia tekijöitä, voimme muuttaa ja muokata sisäisiä stressitekijöitä, eli sitä miten reagoimme.

Kemialliset stressitekijät ovat aineita, jotka stimuloivat kehoa ja kuluttavat energiavarojamme. Tämä pitää sisällään nikotiinin, alkoholin, kofeiinin, sokerin, lisäaineet, huumeita jne. Voimme vähentää niitä tai yrittää välttää niitä kokonaan.

Ajatukset, tunteet ja stressi

Noin 20 vuotta sitten olin Yhdysvalloissa konferenssissa kuuntelemassa aivotutkijaa nimeltä Candace Pert. Vuosikymmenien tutkimuksen jälkeen tohtori Pert oli havainnut mielen ja ruumiin välisen yhteyden ja sen, että tunteemme kommunikoivat kanssamme aina solutasolle asti. Hän oli löytänyt biokemiallisen peptidin, molekyylin, jolla on vastaavia reseptoreita soluissa, ja näitä peptidejä ja reseptoreita löytyy koko kehosta. On mielenkiintoista huomata, että maha-suolikanavassa on enemmän peptidejä kuin aivoissa. Hänen kirjansa Molecules of Emotion julkaistiin vuonna 1997.

Kuinka ajatukset ja tunteet vaikuttavat terveyteen ja hyvinvointiin

Pidämme terveyttä luonnollisena, kunnes koemme jotain. Normaaleissa tapauksissa keho tietää, miten huolehtia kaikista leikkauksista, vilustumisista ja jopa mutatoituneisiin soluihin, jotka voivat johtaa syöpään. Miten sitten ajatuksemme ja tunteemme vaikuttavat terveyteemme.

Suuri osa kokemastamme prosessoidaan tiedostamattomasti aivoissa. Tohtori Pert väittää, että se, että muisti on tallennettu soluihin reseptoritasolla, tarkoittaa, että muistiprosessi on emotionaalisesti ohjattu ja tiedostamaton. Tunteet, kuten suru, viha, häpeä, syyllisyys, voivat olla tiedostamattomasti kehossa pitkään. Muistiprosessi ja varastointi kehossa voivat tietysti tapahtua myös tietoisella tasolla, koska yhteys muistojen ja tunteiden välillä on erittäin vahva.

Kun joudumme stressiin tai sokkiin, muistitoimintaa häiritsee stressihormonin kortisolin erittyminen joka estää sen toiminta-alueen aivoissa (Hippokampus) joka luo muistoja. Jos olemme kokeneet voimakkaan stressaavan tapahtuman tai trauman, se voi johtaa siihen, että me hädin tuskin muistamme mitään tapahtuneesta. Tämä vaikuttaa myös lyhytaikaiseen muistiin. Monet ihmiset, joille on diagnosoitu syöpä, voivat allekirjoittaa sen, kun he saavat diagnoosinsa lääkärikäynnillä, eivätkä sitten muista paljon muuta.

Käsittelemättömät tunteet

Käsittelemättömiä tunteita kutsutaan yleensä tukahdutetuiksi tai tiedostamattomiksi muistoiksi, koska ne pysyvät kehossa, eivätkä ole saavuttaneet tietoisuuttamme aivoissa. Kosketus, kuten hieronta, voi laukaista voimakkaita tunteita, joilla ei ole yhteyttä nykyisyydessä tapahtuvaan, mutta jotka ovat yhteydessä tallennettuun muistiin.

Tunteiden tukahduttamiseksi tai pidättämiseksi tarvitaan energiaa ja tämä tapahtuu estävien proteiinimolekyylien kautta, jotka erittyvät pitämään tietoa tukahdutettuna. Tämä prosessi voi tapahtua tietoisesti tai tiedostamatta ja tunteet, joita ei ilmaista, voidaan tallentaa mihin tahansa kehoon, ihoon, suolistoon, elimiin tai hermosolmuihin. Siksi tukahdutetut tunteet voivat aiheuttaa sairauksia pitkällä aikavälillä.

Tunteiden estäminen estää solujen toiminnan ylläpitämiseen tarvittavien peptidien virtauksen. Reseptorit ovat salpaantuneet ja peptidien ja hermosignaalien virtaus ei toimi optimaalisesti. Solutason salpaamiset heijastuvat elimiin, jotka pitkällä aikavälillä voivat johtaa kehon toimintojen häiriintymiseen ja sairauksiin. Nämä on kaikki osoitettu psykoneuroimmunologisissa PNI tutkimuksissa.

Keho muistaa sen, mitä haluat unohtaa!

Keho yrittää jatkuvasti käsitellä tiedostamattomia kehon muistoja. Se mitä se ei pysty käsittelemään, näkyy ruumiillisten oireilujen kautta huomion saamiseksi. Uni on tärkeä osa paranemista, käsittelyä ja korjaamista. Unen näkö muodostaa noin neljänneksen aikuisen kokonaisnukkumisajasta ja on välttämätöntä mielenterveyden kannalta. Voimakkaat tunteet, joita ei käsitellä päivällä, tallennetaan solutasolle ja unen aikana, tallennettu tieto voidaan vapauttaa ja siirtää tietoisuuteen unen muodossa. Unien muistaminen ja niiden emotionaalinen käsittely voi siis olla parantavaa keholle ja sielulle. On järkevää kirjoittaa ylös, mitä unia näit heti aamulla. Päiväkirjan kirjoittaminen on myös parantava prosessi.

Parantuminen eri tasoilla

Kun puhumme parantumisesta, tarkoitamme yleensä kehon fyysistä parantumisesta ja sitä, että kasvain ja kaikki syöpäsolut ovat hävinneet. Mutta vaikka saavutamme sen, on olemassa syvempi parantumisen taso. Parantuminen kehossa ja kehon kokemukset tapahtuvat yleensä jälkikäteen. Meidän on luotava emotionaalisesti uusi kontakti kehoon ja kehon eri osiin, joka on altistunut leikkauksiin, säteilyyn ja sytotoksisiin lääkkeisiin. Paranemisen tulisi siis tapahtua fyysisellä, henkisellä ja emotionaalisella tasolla. Se voi myös mennä syvällisesti eksistentiaalisiin kysymyksiin, joita voimme kohdata vakavan sairauden sattuessa.

Gynekologisessa syövässä, joka on käsite erilaisista syövistä, liittyy vahvasti naisena olemiseen ja siihen, mitä se sisältää. Se koskettaa eri tavalla riippuen siitä, missä elämän tilanteessa olet. On traumaattista olla nuori, jolloin ei ehkä ole enää mahdollisuutta saada lapsia sairastumisen jälkeen. Kun olet vanhempi, muut tunteet tulevat esiin. Se, mistä on tärkeää puhua, on seksuaalielämä syövän jälkeen. On koulutettuja seksologeja, mutta ei siinä määrin kuin tarvittaisiin, ja useat potilaat eivät uskalla pyytää apua. Kehotan teitä keskustelemaan hoitavan lääkärin kanssa ja pyytämään alan asiantuntijan apua. Terveydenhuollon tulisi myös antaa parempaa tietoa.

Keho- ja keskusteluun suuntautuvat terapiat

Kehonkeskeisen terapian avulla keho saa tietoisuuden kokemuksista, jotka ovat kehon muistissa ja joita on käsiteltävä asettamalla niille sanoja. Kun tiedostamattomat tunteet nousevat pintaan, ne voidaan integroida ja käsitellä siten, että kehon jännitteet vähenevät. On olemassa erilaisia kehohoitoja, jotka voidaan yhdistää keskusteluihin mukaan lukien: hieronta, Rosten-metodi parantava kosketus, Qi-terapia, akupunktio, akupainanta jne. Suosittelen, että saisit keho- ja puheterapian yhdistelmänä, että voisit käydä läpi pinnalle nousevia asioita.

MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction

MBSR-ohjelman luonut Jon Kabat-Zinn on tutkinut tietoisuutta stressin, kivun ja masennuksen hoitona. Se on itäisen zen-meditaatioon perustuva ohjelma, jossa tutkitaan perusarvoja ja erilaista lähestymistapoja elämään. Se voidaan yhdistää lempeisiin etsiviin liikkeisiin, kuten joogaan tai qigongiin. Mindfulness on meditaatiomenetelmä/-tekniikka, stressin hallinta ja ennen kaikkea kokemuksiin perustuva menetelmä. Vankan tutkimuksen avulla se on tunnustettu terveydenhuollossa ja sitä käytetään kaikkialla maailmassa.

MBCR – Minfulness Based Cancer Recovery Program

MBCR perustuu MBSR:ään, mutta se on kehitetty erityisesti syöpäpotilaiden kanssa työskentelyyn ja sen on peräisin Kanadalaisesta sairaalasta. Menetelmän kehittäjät olivat Michael Speca ja Linda Carlsson. Linda on kirjoittanut kirjan Mindfulness Based Cancer Recovery, jota suosittelen lämpimästi. Tässäkin tietoisuus on täynnä lempeitä etsiviä liikkeitä, ja se on ohjelma, jonka itse käytän sekä verkossa että ryhmävalmennuksessa.

Simonton-menetelmä, tohtori Carl Simonton

Tohtori O.Carl Simonton oli radiologian ja onkologian erikoislääkäri, ennen kuin hän omistautui tutkimuksensa ja lääketieteellisen elämänsä psyko-onkologiaan tai psyykeen merkitykseen syövän puhkeamisen ja hoidon/paranemisen kannalta. Hän perusti Simontonin syöpäkeskuksen Yhdysvaltoihin, ja minulla oli etuoikeus opiskella hänen kanssaan ennen kuin hän kuoli vuonna 2009. Hänen menetelmäänsä käytetään immuunijärjestelmän tukemiseen ja syövän diagnoosin aiheuttaman stressin hallintaan. Tämä tarkoittaa parempaan vaikuttavuutta hoitoihin, joita tarvitaan kipujen ja esim. sytostaattien sivuvaikutusten hallintaan henkisellä tasolla. Opetan näiden menetelmien perusteet ja annan käytännön opastusta. Läheiset voivat myös oppia henkistä koulutusta itselleen ja auttamaan myös muita.

Simontonin menetelmä on aktiivinen apu omatoimiseen, rentoutumiseen, meditaatioon, aktiiviseen stressihallintaan, visualisointiin ja henkiseen harjoitteluun. Näiden tekniikoiden avulla stressiä voidaan vähentää pysyvästi ja elämänlaatu paranee merkittävästi syöpään sairastuneilla.

KBT- Kognitiivinen käyttäytymisterapia

KBT on tapa lisätä tietoisuutta ja käsitellä sitä, miten ajattelet itseäsi, ympäristöäsi ja miten vaikutat ajatuksiisi ja tunteisiisi. Nykyään KBT sisältää myös muita hoitomenetelmiä ja sitä voidaan pitää sateenvarjo-käsitteenä. Esimerkkejä uusista elementeistä ovat edellä mainittu tietoisuus, jonka juuret ovat itäisessä perinteessä. KBT:n yhdistäminen jonkinlaiseen pehmeään kehohoitoon on tehokas tapa päästä syvälle juurtuneisiin käsittelemättömiin tunteisiin. Tunteemme ovat tie sisimpäämme ja sitä, mitä voimme tuntea, voimme myös parantaa. Meidän on hyvä tunnistaa kaikki tunteemme, jotta voimme toimia, parantua ja siirtyä eteenpäin elämässä.

Kirjavinkkejä
* Anticancer, a new way of life, Dr David Servan-Schreiber
* Getting Well, Dr Carl Simonton
* Mindulness Based Cancer Recovery, Linda Carlsson
* Olet jo perillä – Tietoisen läsnäolon taito, Jon Kabat-Zinn
* Reflections, A Story of Hope, Healing, Facing Fears and Finding Purpose, Brian & Fia Hobbs
* Öst möter Väst – Mental träning över gränserna Fia Hobbs

Fia Hobbs

Luennoitsija, kirjailija, keho- ja keskusteluterapeutti, jolla on 30 vuoden kokemus terveyden ja stressin hallinnasta. Hänen sydämen asiansa on syöpäpotilaat ja läheiset, jotka hän tukikeskustelujen avulla auttaa löytämään paremman elämänlaadun ja stressinhallinnan. Hän on ollut mukana perustamassa kahta voittoa tavoittelematonta yhdistystä, jotka pyrkivät parantamaan syöpäpotilaiden kuntoutusta.