Anne Sinisalo

Anne Sinisalo

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n hallituksen jäsen

Olen Anne Sinisalo Satakunnasta. Liityin GySyn jäseneksi järjestön perustamisvuonna 2020 sairastuttuani kohdun runko-osan syöpään joulukuussa 2019. Rankat syöpähoidot muuttivat aiemman liikunnallisen ja aktiivisen arkeni täysin ja tulevaisuuden haaveeni kariutuivat. Hoidot ja niistä toipuminen shokkivaiheineen on ollut pitkä ja uuvuttava taival. Massiivinen leikkaus imusolmukepoistoineen ja liitännäishoitoineen jättivät jälkeensä kroonisiksi muuttuneita lisäongelmia muun muassa lymfedeeman eli lymfaturvotuksen.

Ammatiltani olen sairaanhoitaja ja minulla on takana pitkä hoitoalan työura erilaisissa työyksiköissä perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Erikoistumisopintoina minulla on haava- ja ihonhoito-opinnot. Syöpä ja sen hoidot vaikuttivat minun työkykyni heikentymiseen ja tällä hetkellä olen kuntoutustuella sekä lähestyn eläkeikää.

Olen kiitollinen vertaistuesta mitä itse GySystä sain ja se tuki on ollut erityisen tärkeää. Aattelen, että gynekologisiin syöpiin sairastuneiden on yleisesti vaikeampaa ottaa sairauttaan puheeksi asiaa peläten ” hämmennystä”, jopa leimaantumisen pelkoa?

Uskon, että raskas kokemus tuo elämään sellaista syvää pohjaa, jonka merkityksen voi sairastunut jakaa toisen sairastuneen, vertaisensa kanssa. Tunteiden jakaminen
turvallisessa ympäristössä on mahdollisuus ahdistuksen helpottamiseen. Olen ajatellut, että järjestössä voisin käyttää osaamistani ja kokemustani hyödyksi esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Minulle tärkeitä asioita on, että syöpään sairastuneen hoito on syöpätyypistä riippumatta yksilöllistä ja laadukasta hoitoa, sekä viimeisimmän tieto/taitojen mukaista asuinpaikastamme riippumatta.

Kokonaisvaltaisen hoidon tavoitteena tulee kiinnittää huomioita elämänlaadun, työ- ja toimintakyvyn palauttamiseen, siksi jokaisella tulee olla yksilöllinen kuntoutussuunnitelma. Johdonmukainen suunnitelma tuo sairastuneelle turvallisuutta ja helpottaa ahdistusta, näin hän voi käyttää voimavaransa toipumiseen. Syövän hoidot vaikuttavat meihin eri tavalla ja niistä tulleet lisäsairaudet ja vaivat ovat osa kokonaishoitoa.

Mieltymyksiäni on muun muassa edistää kuntoutusteemaa, jolla helpotettaisiin sairastuneiden kuntoutumista ja elämänlaadun kohentumista kokonaisvaltaisesti. Näen, että GySyllä on suuri merkitys sairastuneiden tukena olemisessa laaja- alaisesti.

TAKAISIN SIVULLE HALLITUS JA SÄÄNNÖT >>