Toimenpiteestä johtuvat ennenaikaiset vaihdevuodet
Riina Katainen
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, seksuaalineuvoja
Turun Perhelääkärit
Turunmaan sairaala
Vieraskynä-blogi
Terveillä ihmisillä kuukautiset loppuvat tavallisesti 45−55 vuoden iässä; tätä ajankohtaa kutsutaan menopaussiksi. Munasarjojen toiminnan heikkeneminen alkaa kuitenkin jo useita vuosia aikaisemmin. Vaihdevuosioireita voi ilmetä jo tässä hiipumisvaiheessa eli premenopaussissa, mutta pahimmillaan ne ovat yleensä vasta, kun kuukautiset ovat loppuneet. Tyypillisimpiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot, yöllinen hikoilu ja unihäiriöt. Lisäksi voi esiintyä esimerkiksi sydämen tykyttelyä, erilaisia mielialaoireita, lihas- ja nivelkipuja, vulvan ja emättimen limakalvojen kuivuutta ja arkuutta sekä tihentynyttä virtsaamistarvetta. Luonnollisen menopaussin jälkeen munasarjat erittävät edelleen huomattavia määriä testosteronia, jonka eritys vähenee hiljalleen.
Munasarjojen poiston seuraukset
Jos munasarjat joudutaan poistamaan syövän vuoksi ennen kuin niiden toiminta on päättynyt, ovat edellä mainitut vaihdevuosioireet usein huomattavan voimakkaat. Estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotanto loppuu kerralla kokonaan ilman minkäänlaista sopeutumisaikaa. Testosteronia erittyy edelleen lisämunuaisista, mutta testosteronitason lasku on huomattava. Tähän voi liittyä seksuaalista haluttomuutta ja muutoinkin vireystilan alenemista. On kuitenkin syytä huomata, että myös syövän sairastamiseen liittyvät pelot ja huolet ovat omiaan aiheuttamaan vastaavia oireita ja haluttomuudesta onkin hyvä tarvittaessa keskustella seksuaalineuvojan tai –terapeutin kanssa.
Sopiva hoito valitaan potilaskohtaisesti
Hormonihoito
Estrogeenikorvaushoito on tehokkain hoito vaihdevuosioireisiin, mutta sitä voidaan käyttää vain, mikäli syöpä ei ole hormoniriippuvainen. Mikäli munasarjat joudutaan poistamaan alle 45-vuotiaana, liittyy poistoon kohonnut sydän- ja verisuonisairauksien sekä osteoporoosin riski, sillä estrogeeni ehkäisee näitä sairauksia. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että henkilöt, joille estrogeeni ei ole vasta-aiheinen ja joilta munasarjat poistetaan huomattavasti ennen luonnollista menopaussi-ikää, käyttäisivät hormonikorvaushoitoa noin 50 vuoden ikään saakka. Mikäli munasarjat poistetaan ennen 45 vuoden ikää, korvaa Kela hormonikorvaushoidon täysimääräisesti 50-vuotiaaksi. Hormonikorvaushoidon mahdolliset hyödyt ja riskit on punnittava jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti.
Vaihtoehtoiset hoitokeinot
Mikäli hormonihoito on vasta-aiheinen, voidaan vaihdevuosioireita kokeilla helpottaa joillakin lääkeaineilla, esimerkiksi venlafaksiinilla. Vaikka lääkehoidot eivät ole hormonihoidon veroisia, kokevat monet oireiden lievittyvän. Hoidon aloitus vaatii myös hieman kärsivällisyyttä, sillä teho ilmenee tavallisesti vasta muutaman kuukauden viiveellä.
Kasviestrogeenien eli fytoestrogeenien vaikutuksia vaihdevuosioireisiin on tutkittu paljon, mutta tehon olemassaolo on edelleen epäselvää. Kasviestrogeeneja saadaan esimerkiksi soijasta, pavuista, pähkinöistä ja täysjyväviljatuotteista. On syytä huomata, ettei ole varmaa, ovatko kasviestrogeenit suurina määrinä turvallisia hormoniriippuvaisen syövän sairastaneille.
Akupunktion tehoa kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun on tutkittu paljon. Jotkut kokevat sen helpottavan oireita, mutta tutkimuksissa teho on ollut vastaava kuin lumehoidolla.
Vaihdevuosioireiden esiintymiseen on mahdollista vaikuttaa jonkin verran myös elintavoilla. Sen lisäksi, että tupakointi lisää syövän uusiutumisen riskiä, se voi lisätä vaihdevuosioireiden esiintymistä.
Ylipainoisilla on enemmän vaihdevuosioireita kuin normaalipainoisilla, mutta on epäselvää vähenevätkö vaihdevuosioireet laihduttamalla. Kahvin runsas juominen pahentaa monilla hikoiluoireita ja altistaa unettomuudelle. Monet kokevat myös vahvojen mausteiden aiheuttavan kuumia aaltoja. Liikunta ja mindfulness-harjoittelu vaikuttavat myönteisesti mielialaan ja uneen ja kohentavat siten myös yleistä hyvinvointia. Vaatetukseen on syytä kiinnittää huomiota. Öisin kannattaa yhden paksun peiton sijaan käyttää kahta ohutta, jotta toisen saa halutessaan helposti syrjään ja takaisin. Makuuhuone kannattaa lisäksi pitää viileänä ja hyvin pimennettynä.
Limakalvojen hoito
Emättimen ja virtateiden limakalvojen oireet on helppo hoitaa paikallisesti emättimeen annosteltavalla estrogeenilla. Paikallishoitovalmisteita ei voi verrata varsinaiseen hormonikorvaushoitoon, sillä niiden estrogeenipitoisuus on hyvin pieni ja vaikutus paikallinen. Vuoden käytön aikana ei saavuteta edes yhden hormonikorvaushoidossa käytetyn tabletin sisältämää hormonimäärää. Paikallisestrogeenin käyttöön ei liity hormonikorvaushoitoon liitettyjä riskejä, ja paikallisestrogeenin käyttö on sallittua myös hormoniriippuvaisen syövän sairastaneille. Koska syövät ovat kuitenkin erilaisia, on hoidon aloituksesta hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa.
Hormonittomilla limakalvojen hoitoon tarkoitetuilla valmisteilla voidaan lievittää kuivuuden tunnetta, mutta ne eivät vaikuta oireiden taustalla olevaan syyhyn, eivätkä siten ole teholtaan läheskään paikallisestrogeenin veroisia.
Tarkempaa tietoa hormonittomista hoidoista löydät Riina Kataisen omasta blogista: https://riinakatainen.fi/vaihdevuodet/vaihdevuosioireiden-vaihtoehtoiset-hoidot/
Riina Katainen
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, seksuaalineuvoja
Turun Perhelääkärit
Turunmaan sairaala