Taru Salovaara

Taru Salovaara

Suomen Gynekologisten Syöpäpotilaiden ry:n hallituksen jäsen

Olen Taru Salovaara, yksi Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n hallituksen jäsenistä. Tällä hetkellä työskentelen sairaanhoitajan sijaisena kotisairaalassa kohdaten työssäni paljon myös syöpäpotilaita.

Sairastuin itse kohdunkaulan syöpään vuonna 2017 ollessani 25-vuotias. Saman ikäistä vertaistukea ei juurikaan ollut saatavilla, eikä varsinkaan tämän syövän osalta. Hedelmällisyyteen liittyvistä suojaavista toimenpiteistä ei keskusteltu. Hoidon suunnittelussa vain todettiin hoitojen tarkoittavan lähes 100% varmuudella, että hoitojen jälkeen en voi lapsia saada.

Sairastuessani olin vasta aloittanut opintoni sairaanhoitajaksi. Siinä mielessä olin onnekkaassa asemassa, että edelliset vuodet olin ollut vakituisesti töissä ja näin ollen sairauspäivärahani perustui näihin vuosiin, ei opiskeluajan tuloihin. Kuten syövän sairastaneet hyvin tietävät, monesti sairastumiseen liittyy paljon erilaisia kuluja, joita pelkällä opintotuella en olisi mitenkään pystynyt maksamaan.

Omat opintoni ovat myös vahvistaneet näkemystäni sitä, kuinka tärkeää meidän potilaiden on pitää ääntä itsestämme, sillä nykyisessä opintosuunnitelmassa syöpä on vain pieni pintaraapaisu muiden asioiden joukossa. Kuinka hoitohenkilöstö voisi tietää kaikesta siitä, mitä olemme kohdanneet ja miten syöpä vaikuttaa elämäämme, jos edes perusasioita ei opeteta koulussa?

Itselleni on tärkeää madaltaa vertaistukitoiminnan kynnystä, sillä moni sairastunut kaipaa vertaistukea, mutta ei syystä tai toisesta hakeudu vertaistuen piiriin tai pahimmassa tapauksessa ei edes tiedä sellaisen olemassa olosta.

Gynekologinen syöpä on edelleen jossain määrin tabu ja haluan osaltani olla purkamassa gynekologiseen syöpään liittyvää stigmaa ja lisätä tietoisuutta esimerkiksi seulontojen tärkeydestä erityisesti nuorten naisten keskuudessa.
Tehdään yhdessä töitä tämän tärkeän aiheen eteen.

TAKAISIN SIVULLE HALLITUS JA SÄÄNNÖT >>