Katja Kero

Katja Kero

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Seksualineuvoja

Olen Katja Kero ja minulla on ilo ja kunnia saada toimia Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat -yhdistyksen hallituksen jäsenenä.

Valmistuin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi vuonna 2009 ja kouluttauduin seksuaalineuvojaksi vuonna 2010. Olen myös kognitiivis-integratiivisen viitekehyksen psykoterapeutti sekä EMDR-terapeutti.  Kliinisessä potilastyössäni olen hoitanut paljon mm. kohdunkaulan solumuutoksia ja olen toiminut myös gynekologisen syövän sairastaneiden potilaiden parissa. Päivätyöni teen nykyään tutkimustyöni lisäksi Tyksin Naistentautien poliklinikalla seksuaaliterveyspoliklinikan ja Seri-tukikeskuksen erikoislääkärinä. Toimin myös yksityissektorilla lääkärinä.

Olen kuulunut turkulaiseen HUPA-tutkimusryhmään, joka on tutkinut papilloomaviruksen leviämisreittejä perheissä. Väittelin HUPA-tutkimuksen aineistosta miehen suun ja sukuelinalueen HPV-infektiosta vuonna 2014. Tämän jälkeen olen jatkanut tutkimustyötä EMMI-tutkimusryhmässä, joka tutkii mm. emättimen ja suun mikrobiomin merkitystä suhteessa erilaisiin sairauksiin ja HPV-infektioon. Olen kiitollinen tutkimustani tukeneille tahoille, kuten Lounais-Suomen Syöpäyhdistykselle, Suomen Syöpäyhdistykselle, Varsinais-Suomen Kulttuurirahastolle, Valtion tutkimusrahastolle sekä TYKS-säätiölle.

Olen toiminut aktiivisesti eri yhdistystoiminnoissa. Olin Suomen Gynekologiyhdistyksen (SGY) hallituksen sihteeri vuosina 2016-2017. Olen ollut SGY:n Seksuaaliterveyden pienryhmän jäsenenä kymmenen vuoden ajan ja toiminut ryhmän puheenjohtajana viimeiset kolme vuotta. Lisäksi olen Varsinais-Suomen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimikunnan puheenjohtaja.

Keväällä 2020 julkaistiin ensimmäinen painos Seksuaalilääketiede -kirjasta, jonka kustantajana on Kustannus oy Duodecim. Kyseisessä kirjassa on myös tärkeää asiaa koskien syöpäpotilaiden seksuaaliterveyttä. Toimin kirjan ¼ toimittajana ja useamman luvun kirjoittajana.

Sydäntäni lähellä on erityisesti potilastyö. Haluan tarjota tiedon lisäksi sen tilan, jota tarvitaan, jotta potilas kokee voivansa puhua herkistä ja kipeistä kysymyksistä liittyen esimerkiksi pitkäaikaissairauden vaikutuksesta seksuaalisuuteen ja yleensä elämään. Olen oppinut paljon potilailtani matkallani kasvussani lääkäriksi. Olen siitä nöyrän kiitollinen. Isona iloisena haasteenani olen ottanut myös nuorten kollegoitteni opettamisen heidän matkansa alussa toimiessani useamman vuoden ajan lääketieteen opiskelijoiden kliinisenä opettajana.

Katja Kero
LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Seksualineuvoja
Kognitiivis-integratiivisen viitekehyksen psykoterapeutti ja EMDR-terapeutti

TAKAISIN SIVULLE HALLITUS JA SÄÄNNÖT >>