Kansainvälinen vertaistuen päivä
Tiiu Lohtari
Vapaaehtoistoiminnasta ja vertaistuesta vastaava
Uudessa elämäntilanteessa ihmiset etsivät vertaistuen avulla tietoa sairaudestaan, sen vaikutuksista elämään, hoitomuodoista, toipumisesta tai kroonisen sairauden kanssa elämisestä. Saman kokeneilta voi saada käytännön vinkkejä sairauden kanssa elämiseen. Vertaisilta saa vastauksia myös sellaisiin kysymyksiin, joita ei itse osaisi vielä edes kysyä. Vertaistuessa on siis voimaa ja se voimaannuttaa.
Yhdysvalloista lähtöisin olevaa Kansainvälistä vertaistuen päivää (Global Peer Supporter Celebration Day) vietetään vuosittain maailmalla lokakuun kolmannen viikon torstaina. Tänä vuonna se on 21.10.
Juhlapäivän tarkoituksena on huomioida ja juhlistaa vertaistukijoiden tekemää arvokasta työtä ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa. Näin vertaistukija ja hänen tekemänsä työ saavat ansaitsemansa kiitoksen. Huomioiminen voi tapahtua eri tavoin. Voit esimerkiksi lähettää kiitoskortin tai -viestin tai kutsua vertaistukijan kasvokkaiseen tai virtuaaliseen tapaamiseen kahvikupin äärelle.
Me kaikki tarvitsemme rinnalla kulkijaa, kun sairauden kohtaamme. Kaipaamme tietoa, tukea ja toivoa. GySy tarjoaa vertaistukea niin suomeksi kuin ruotsiksi. Vertaistukitoimintaa tapahtuu neljässä Facebook ryhmässä ja verkkovälitteisessä vertaistukiryhmässä.
Ihan ensimmäisessä, perustetussa GySy-kroonikot Facebook-ryhmässä keskustelu on ollut alusta lähtien vilkasta viikoittain. Siellä jaetaan ilot ja surut. Uskalletaan puhua kipeistäkin asioista, ilman, että kukaan tuomitsee tai kyseenalaistaa kysyjää ja suunnitellaan tulevaa mahdollisuuksien mukaan. Elämän ja kuoleman monimuotoisuuskin on tullut vastaan, kun muutaman kerran olemme saattaneet siskon ryhmästämme ainaiseen uneen. Tämän Facebook-ryhmän voimavarana toimii mm. vapaaehtoinen ja vertainen Emmi.
”Parantumatonta syöpää sairastavana vertaistuessa on paljon hyviä puolia, mutta välillä se on myös äärimmäisen raskasta. On lohduttavaa tietää, ettei ole yksin tässä uppoavassa laivassa. Mutta on todella raskasta katsoa vierestä syöpäsiskojen hukkuvan ja samalla miettiä, milloin aalto osuu kohdalleni.”
Emmi, vapaaehtoinen vertainen
Rinnalla kulkemisella on tärkeä psykologinen merkitys. Joukossa on voimaa. On voimaannuttavaa nähdä, että muutkin samassa tilanteessa olevat pärjäävät. Vertaistuki on vuorovaikutusta, se on antamista ja saamista. Myös vertaistuen antaja kokee hyvän vuorovaikutuksen voimauttavana. Vertaistukitoiminnasta saa voimavaroja arkeen, vaihtelua elämään ja uusia ystäviä.
”Vertaistuki tuo lohtua ja toivoa. On mahtavaa kuulla, kun joku, joka on jo käynyt läpi monta eri hoitoa, oikeasti hyötyy hoidosta ja saa pitkän tautivapaan jakson.”
Emmi, vapaaehtoinen vertainen
Kiitos kaikki vertaistukijat ja vertaiset, että olette olemassa.
Voit lukea tarkemmin GySyn vertaistukiryhmistä nettisivuiltamme.
Tiiu Lohtari