HPV:n aiheuttama syöpä tuli osaksi minun elämääni
Ari-Pekka Harju
HPV-peräisen syövän sairastanut syöpäselviytyjä
Vieraskynä-blogi
Ajelin yhtenä aamuna marraskuun alussa 2019 töihin koululle missä työskentelin tuolloin. Puhelin soi ja huomasin että lääkäri soittaa minulle, olin odottanut soittoa. Lääkäri kysyi minulta missä menen… voinko puhua? Sanoin, että kerro vaan mikä on diagnoosi. Hän sanoi, että näytepalasta on löydetty pahalaatuinen kasvain. Minulla oli siis pahanlaatuinen kasvain nielussa, eli niulurisasyöpä!
Loppumatka töihin menikin miettien mitä tulevaisuus tuo tullessa. Syöpä ei ole koskaan hyvä asia mutta pyrin olemaan vahva kun pääsin töihin. Mutta aamulla kun juttelin koulunjohtajan kanssa niin sit tosi mieskin murtui. Kerroin että minulla on todettu pahanlaatuinen kasvain nielussa. Siitä hetkestä alkoi minun sairaslomani joka kesti kesäkuuhun 2020 asti.
Mistä kaikki lähti
Olin lasten kanssa välitunnilla tuli tunne, että minulla on jotakin kurkussa joten ajattelin, että sylkäisen sen pois… minulta tulikin iso määrä verta kurkusta joka sitten levisi juuri sataneen lumen päälle, lapset ihmetteli ja minä ihmettelin, mitä tämä on? Siltä samalta jaloilta menin työterveyslääkärin luokse.. hän totesi että jotakin vakavaa nielussa on ja patisti vielä samana päivänä Seinäjoen sairaalaan jossa sitten tuo nielurisasyöpä myöhemmin todettiin.
Joulukuussa oli sitten tapaaminen TAYSssa lääkäreiden ja hoitajien kanssa, siellä käytiin läpi vaihtoehtoja… riippuen viruksen tyypistä onko tarve leikkaus ja sekä kemoterapiahoito tai sitten pelkästään kemoterapia. Myöhemmin syöpä todettiin HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen viruksen aiheuttamaksi ja hoitona päätettiin aloittaa kemoterapia. Tämä elämäni suurin taistelu alkoi tammikuussa 2020 kestäen helmikuun loppuun saakka. Yhteensä 35 kertaa sädetystä ja kahdeksan kertaa lääkehoitoa, seitsemän viikkoa TAYS:ssa ma-pe ja viikonloput kotona.
Tämä elämäni suurin taistelu alkoi tammikuussa kun minulle laitettiin PEG-letku joka olikin minun ”elämänlanka” moneksi kuukaudeksi. Suun kautta en voinut edes vettä juoda, pikkasen suuta kastella sen verran että hampaita pystyin harjata jotenkuten. Minulta hävisi hoitojen takia syljeneritys ja makuaisti. Elämä oli yhtä letkuruokintaa. Välillä huoneessani ollessani itkin itseni uneen heräten yöllä koviin mahakipuihin kun kipulääkkeet kovettivat mahani.
Hoidot olivat kyllä onnistuneet… kipuja oli mutta niihin sain kyllä lääkettä kun vain niitä pyysin. Olen aina ollut ruumiinrakenteeltani hoikka mutta miehestä kun lähtee kahden kuukauden aikana 20 kg painosta niin en todellakaan ollut tuossa vaiheessa muuta kuin luuta ja nahkaa. Nyt kun tätä minun tarinaani kirjoittelen olen saanut painostani takaisin n. 10 kg. Pystyn syömään ja juomaan suun kauttani monenmoista mutta syljeneritys ja makuaisti ei ole palautunut. Suuta joudun kastelemaan kokoajan ja osa aikaisemmista herkuistani on nykyään inhokkeja ja siitä olen surullinen.
HPV-rokotus suojaa HPV-tartunnalta ja vakavilta sairauksilta
Suomessa on rokotettu tyttöjä kansallisessa rokotusohjelmassa jo melkein 20 vuoden ajan HPV:ta vastaan. Oma tytär on rokotteen saanut ja siitä olen onnellinen. Syksystä 2020 alkaen myös pojat saavat HPV-rokotuksen kansallisessa rokotusohjelmassa. HPV-rokotteen tarkoituksena on estää HPV-tartunta. Estämällä HPV-tartunta estetään myös HPV:n aiheuttamat sairaudet.
Kun minulla todettiin HPV:n aiheuttama pahanlaatuinen kasvain nielussa niin ensimmäiseksi mietin, että miten minulla voi olla HPV. Luulin, että se on tyypillisesti vain naisilla, aiheuttaen mm. kohdunkaulasyöpää. HPV koskettaa kuitenkin meitä kaikkia, sillä noin 80 % ihmisistä saa tartunnan elämänsä aikana.
Elämää voi jatkaa monella tavalla… itse olen käynyt ”helvetinporteilla” ja tällä hetkellä käyn vielä vuoden 3 kk välein kontrolleissa. Joka kerta kuitenkin miettien ja suoraan sanottuna peläten jospa se ”perkele” siellä jossakin kuitenkin piileskelee. Mutta nyt elän elämää täysillä ja en nyt liikoja murehdi tulevaa.
”Tänään olen askeleen lähempänä,
tänään edistyn lisää.
Jokainen päivä on lahja,
käytän sen parhaalla mahdollisella tavalla”
Tämä kirjoitus on julkaistu osana yhdistyksen HPV-tietoisuuskampanjaa toukokuussa 2021.