Vaihdevuosien hormonihoito on tärkeää myös monille gynekologista syöpää sairastaville

Leena Väisälä

Gynekologi, kliininen seksologi

Vieraskynä-blogi

Suomessa todetaan joka vuosi noin 1700 gynekologista syöpää. Vaikka suurin osa gynekologisesta syövästä todetaan yli 60-vuotiailla, 40 % kohdunkaulansyövästä, 20 % kohdunrungonsyövästä ja 15 % munasarjasyövästä todetaan 25-50-vuotiailla. Hoitoihin kuuluu usein munasarjojen poisto syöpäleikkauksen yhteydessä tai sitten joku liitännäishoito (sädehoito tai sytostaattihoito) voi tuhota munasarjat. Tämä aiheuttaa yhtäkkiset ennenaikaiset vaihdevuodet. Tällöin hedelmällisyys loppuu ja vaihdevuosioireet ovat usein kovemmat kuin luonnollisen menopaussin yhteydessä.

Syöpään sairastuminen itsessään on vakava kriisi ihmiselle. Se aiheuttaa monenlaisia tunteita ja vaikutuksia yksilöstä riippuen. Osalle hedelmällisyyden menettäminen on lisäkriisi. Vaihdevuosioireet vielä vaikeuttavat tilannetta

Vaihdevuosioireina voi esiintyä muun muassa kuumia aaltoja ja hikoiluja, mielialanvaihteluja, alakuloisuutta, huonoa unta ja erilaisia kipuja. Kun vaihdevuosioireet tulevat syöpäsairauden ja sen hoitojen aiheuttamien oireiden ja potentiaalisesti henkeä uhkaavan tilanteen päälle, voi tilanne tuntua jo täysin ylipääsemättömältä.

Onkin erittäin tärkeää, että syöpähoidoissa olevaa informoidaan mahdollisista vaihdevuosioireista. Nuorelle henkilölle vaihdevuosien mahdollisuus ja oirekuva tulevat usein vielä suurempana yllätyksenä kuin jo lähellä vaihdevuosia ikänsä puolesta olevalle. Tällöin sopeutuminen tilanteeseen voi olla erityisen haastavaa.

Onneksi kuitenkin suurelle osalle gynekologista syöpää sairastavista voidaan aloittaa estrogeenihoito vaihdevuosioireita helpottamaan. Hormonihoito on erityisen tärkeää henkilöille, joille tulee hoidon vuoksi varhainen tai ennenaikainen menopaussi, eli alle 45-vuotiaille. Estrogeenihoito suojaa hyvin luustoa osteoporoosilta, lihaksia lihaskadolta ja valtimoita ja sydäntä valtimoiden kalkkeutumiselta ja siten sydän- ja verisuonisairauksilta.

Estrogeeni vaikuttaa positiivisesti myös mielialaan, uneen, tukirankaan, limakalvoihin ja seksuaalisuuteen. Jos estrogeenihoitoa ei voi sairauden vuoksi käyttää, on nykyään muitakin, joskin tehottomampia vaihtoehtoja oireiden hoitoon. Paikallisiin emättimen ja virtsarakon oireisiin kuten kuivuuteen ja seksiin liittyviin kipuihin yleensä kaikki voivat lisäksi käyttää vain paikallisesti vaikuttavia estrogeenipuikkoja ja -voiteita.

Tämän vuoden vaihdevuosipäivän teemana on vaihdevuosien hormonihoito. Se on erityisen tärkeää, jos vaihdevuodet alkavat nuorena. Hormonihoidon tärkeä vaikutus on välittömien vaihdevuosioireiden hoito, mutta varsinkin nuoremmilla naisilla, elimistön suojaaminen estrogeenin vähäisyyden aiheuttamalta pitkäaikaisvaikutuksilta on tärkeää. Näin vähennetään osteoporoosin, sydän- ja verisuonitautien ja tukirankaperäisten vaivojen riskiä. Hormonihoito tukee myös mielialaa ja seksuaalisuutta.

Älä siis epäile kääntyä lääkärin puoleen näissä asioissa. Vaihdevuosioireita voi ja kannattaa hoitaa.

Leena Väisälä
Gynekologi, kliininen seksologi