Uusi opinnäytetyö tukee gynekologisesta syöpäleikkauksesta kuntoutumista oppaan avulla
Laurea-ammattikorkeakoulun fysioterapiatutkinnossa syksyllä 2024 valmistunut opinnäytetyö käsittelee gynekologisesta syöpäleikkauksesta toipumista lantionpohjan fysioterapian näkökulmasta. Opinnäytetyön tuotoksena on opas, joka antaa käytännönläheiset ohjeet lantionpohjan kuntoutumiseen leikkauksen jälkeen. Oppaan tehtävänä on tukea kuntoutujia fyysisessä ja henkisessä toipumisessa sekä parantaa heidän elämänlaatuaan leikkauksen jälkeisessä arjessa.
Gynekologiset syövät ovat naisten yleisimpiä syöpätyyppejä rintasyövän ohella. Gynekologisten syöpien yleisin hoitomuoto on leikkaus. Kuntoutuksen avulla tuetaan niin fyysistä kuin henkistä toipumista leikkauksesta. Monelle naiselle jää leikkauksen jälkeen lantionpohjan oireita, kuten virtsankarkailua, yhdyntäkipua sekä lantionpohjan laskeumia, jotka heikentävät elämänlaatua. Opinnäytetyön tuotoksena tehty opas antaa vastauksia siihen, miten, milloin ja miksi lantionpohjaa harjoitellaan leikkauksen jälkeen. Lantionpohjan lihasvoimaharjoitteilla pystytään tutkitusti ehkäisemään ja vähentämään oireita, mikä tutkitusti parantaa elämänlaatua.
Opinnäytetyön oppaassa käsitellään myös leikkauksen jälkeistä kipua, arvenkäsittelyä sekä lantionpohjan rentouttamisen merkitystä toimeksiantajan toiveesta. Näin opas tukee leikkauksesta kuntoutumista kokonaisvaltaisemmin. Oppaassa käsitellään lantionpohjan anatomiaa ja lihasharjoitteita. Se sisältää tekstimuotoisten ohjeiden lisäksi kaksi videota, joista ensimmäisessä kuulija tutustuu lantionpohjan tunnistusharjoitteisiin ja opettelee itse supistamaan lantionpohjan lihaksiaan. Toisessa videossa kuulija voi harjoitella lantionpohjan lihasvoimaa nopeus-, maksimi-, ja kestovoiman kautta ohjatusti.
Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n kanssa. Tarve työlle heräsi yhdistyksen jäseniltä, jotka kokivat leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen olleen puutteellista. Jäsenillä esiintyi esimerkiksi tunnetta siitä, että lantionpohja ei ole entisensä. Lisäksi monella esiintyi esimerkiksi virtsankarkailua. Myös harjoittelusta sekä sen aloituksesta koettiin epävarmuutta.
Opinnäytetyö perustuu tutkittuun näyttöön ja sen ohjeet pohjautuvat useisiin tutkimuksiin. Tutkitusti lihasvoimaharjoittelu antaa tukea sisäelimille parantamalla lantionpohjan hallintaa ja kasvattamalla lihasmassaa. Lähdeaineistossa korostui oikeaoppisen supistuksen oppimisen tärkeys. Mikäli oikeaoppista supistusta ei tapahdu, ei harjoittelu ole yhtä tehokasta. Sen vuoksi oppaassa on erityisesti kiinnitetty huomiota tunnistusharjoitteisiin, jotta oppaan lukijat oppivat oikeaoppisen supistuksen tekniikan. Oppaan ohjeet tukevat lantionpohjan lihaskunnon kehittymistä, lantion hallittavuuden parantumista sekä liikkuvuuden lisäämistä.
Yhdistys jakaa opasta jatkossa jäsenilleen, ja mahdollistaa näin oppaan saatavuuden. Oppaasta saadun palautteen perusteella opas on koettu hyödylliseksi ja tärkeäksi. Jo oppaan testausvaiheessa ainakin yksi oppaan lukijoista oli oppinut sen avulla tunnistamaan lantionpohjan lihaksensa. On tärkeää, että tulevaisuudessa gynekologisen syöpäleikkauksen läpikäyneet saavat ohjeistusta lantionpohjan lihasvoimaharjoitteluun sekä tietoa harjoittelun vaikutuksista ja kuntoutusmenetelmistä. Aihe kaipaa myös paljon lisätutkimusta.
Tulevaisuudessa toivottavaa on, että mahdollisimman moni gynekologisen syöpäleikkauksen läpikäynyt saa oppaan luettavaksi ja pääsee aloittamaan lantionpohjan kuntouttamisprosessin.
Tekstin kirjoittajat ovat opinnäytetyöntekijät Anni Oksanen ja Helka Ruhanen. Koko opinnäytetyö löytyy Theseuksesta ja opas GySyn materiaalipankista.