Tupakointi ja kohdunkaulan syöpä
Tupakointi on kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden itsenäinen riskitekijä. Tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä saada vaikea kohdunkaulan syövän esiaste tai syöpä.
Tupakointi lisää sekä leikkaushoitoon että sädehoitoon liittyviä haittoja. Tupakointi huonontaa myös kohdunkaulan syövän hoidon jälkeistä ennustetta ja lisää riskiä taudin uusiutumiseen. Tupakoinnin lopettaminen on aina hyödyllistä!
TUTKIMUKSET
Jos Papa-kokeessa on muutoksia, jotka viittaavat kohdunkaulan solumuutosten mahdollisuuteen, tehdään jatkotutkimuksena kolposkopia eli kohdunsuun mikroskooppitutkimus, jonka yhteydessä voidaan ottaa koepaloja. Levinneisyyttä tutkitaan lantion magneettikuvauksella ja tarvittaessa kokovartalon tietokonekuvauksella ja PET-TT tutkimuksella
OIREET
Kohdunkaulan syövän oireita ovat muulloin kuin kuukautisten aikana esiintyvä verinen vuoto, yhdynnän jälkeinen verinen vuoto tai pahanhajuinen valkovuoto. Kohdunkaulan syövän edetessä oireena voivat olla alavatsa- ja selkäkivut, alaraajaturvotus ja väsymys. Useimmiten syöpä on kuitenkin oireeton ja havaittavissa vain Papa-testissä syöpään viittaavana solumuutoksena.
Väestöpohjaisella seulonnalla voidaan estää yli 80 % kohdunkaulansyövistä ja niiden aiheuttamista kuolemista. Papa-tutkimuksessa löydettyjä solumuutoksia hoitamalla voidaan ehkäistä esiastemuutosten eteneminen syöväksi 95–99% kohdunkaulansyövistä. Seulontaohjelmassa voidaan käyttää papa-testiä tai korkean riskin papilloomavirusten tyypitystä (hrHPV-tyypitys). Korkean riskin papilloomaviruksilla on vahva yhteys kohdunkaulan levyepiteelisyöpiin ja rauhassolukon syöpiin ja niiden esiasteisiin.
KOHDUNKAULAN SYÖVÄN HOITO
Kohdunkaulan syövän hoito määräytyy syövän levinneisyyden ja potilaan yleiskunnon perusteella.
Alkuvaiheen eli kohdunkaulaan rajoittunutta syöpää hoidetaan yleensä leikkauksella, jota tarvittaessa täydennetään syövän uusiutumisriskin mukaan sädehoidolla, solunsalpaajahoidolla tai niiden yhdistelmällä eli kemosädehoidolla. Mikäli leikkaushoito ei sovellu, kohdunkaulaan rajoittuneessa syövässä saavutetaan yhtä hyvä hoitotulos sädehoidolla. Pidemmälle edenneissä tapauksissa, joita ei voida leikata, hoidoksi annetaan sädehoitoa ja solunsalpaajia.
Varhaisvaiheen kohdunkaulan syövän hoito
Mikroskooppinen varhaisvaiheen syöpä voidaan hoitaa poistamalla muutosalue sähkösilmukalla. Mikäli kasvaimen koko on pieni eikä levinneisyyttä epäillä, voidaan harkita kohdunkaulan ja sen vieruskudoksen poisto säästäen kohdun runko-osa , jos lapsensaannin mahdollisuuden säilyttäminen on potilaan toivomuksena.
Leikkaushoito
Tavanomaisessa kohdunkaulan syövän leikkauksessa poistetaan kohtu, emättimen yläosa, lantion imusolmukkeet ja kohdun sivuelimet. Nuorilla naisilla munasarjat voidaan joissain tapauksissa säästää. Leikkaus tehdään tavallisimmin robottiavusteisesti tähystäen tai perinteisellä tähystysleikkauksella. Joissakin tilanteissa myös avoleikkaus on mahdollinen. Leikkauksessa tarkistetaan mahdollinen imusolmuke-etäpesäkkeiden olemassaolo vartijasolmuketutkimuksella.
Paikallisesti levinneen syövän hoito
Syövän levittyä kohdunkaulasta ympäröiviin kudoksiin tai paikallisiin lantion alueen imusolmukkeisiin leikkaushoito ei ole enää mahdollinen. Tällöin hoito annetaan kemosädehoitona eli sädehoidon ja solunsalpaajan yhdistelmänä viiden viikon ajan. Heti sen päätyttyä sädehoitoa jatketaan antamalla tehosteannos ontelon- ja kudoksensisäisellä sädehoidolla (brakyterapia) paikallisesti kohdunkaulan ja sitä ympäröivän alueen jäännöskasvaimeen. Sädehoitosuunnitelma perustuu aina magneettikuvaukseen. Kun sädehoidossa saavutetaan kasvainalueelle suositellut vähimmäisannokset, paikallinen kontrolli voidaan saavutetaan 90%:lla potilaista.
Etäpesäkkeisen syövän hoito
Jos todetaan etäpesäkkeitä laajasti imusolmukealueilla, sisäelimissä tai luustossa, ei parantava hoito ole käytännössä enää mahdollista. Tällöin tavanomaisesti käytetään sisplatiinipohjaista solunsalpaajahoitoa, johon voidaan liittää paklitakseli, topotekaiini tai gemsitabiini. Tietyissä tilanteissa solunsalpaajahoitoon voidaan liittää verisuonikasvutekijän estäjä, bevasitsumabi. Sisplatiini voidaan korvata myös karboplatiinilla. Etäpesäkkeiden aiheuttamia paikallisia oireita, esimerkiksi luustokipuja tai aivo-oireita, voidaan lievittää muutaman kerran sädehoidolla.
Uusiutuneen kohdunkaulan syövän hoito
Kohdunkaulasyövän uusiutuessa hoito riippuu taudin ensivaiheessa annetusta hoidosta ja uusiutuman sijainnista. Leikatun potilaan uusiutumaa voidaan hoitaa sädehoidolla. Uusiutumaa voidaan hoitaa myös samoilla solunsalpaajilla, kuten etäpesäkkeisessä kohdunkaulan syövässä. Joissakin tilanteissa voidaan harkita lantion tyhjennysleikkausta, jos kyseessä on paikallinen uusiutuma leikkauksen tai sädehoidon jälkeen.