Jaana Sahakoski

Jaana Sahakoski

Styrelsemedlem

Jag heter Jaana Sahakoski och är sedan 2022 medlem i Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf:s styrelse. Jag är sekreterare i föreningen.

Jag fick diagnosen livmoderhalscancer som ett resultat av en papascreening 2016. Jag fick beskedet via telefon och det chockade mig och jag förstod inte vad jag skulle ställa för frågor gällande cancer. Behandlingen av cancer i Finland är av högsta kvalitet och jag fick gå på många olika undersökningar de
följande dagarna efter beskedet om cancer och jag fick tid till läkarmottagningen inom en vecka. Men den veckan att vänta var en plågsam tid då jag inte visste om cancern hade spridit sig eller inte och vad som skulle hända härnäst.

Det fanns ingen förening ännu 2016, men som tur var fanns det en kamratstödsgrupp på nätet där jag hittade andra i samma situation och fick information och stöd därifrån. Jag är glad att Marjo och Eva-Maria grundade föreningen 2020. För min del hoppas jag kunna fortsätta deras viktiga arbete och att vi tillsammans ska öka medvetenheten och få bort fördomar om gynekologisk cancer.

För mig nära hjärtat är ett fungerande kamratstödsystem och att patienten även efter behandlingarna inte lämnas ensam utan har tillgång till stöd och hjälp vid behov.

TILLBAKA TILL SIDAN STYRELSEN OCH REGLER >>