Arja Saarento

Arja Saarento

FM, kemist

Mitt namn är Arja Saarento och jag kommer från Meri-Lappland. Jag fick diagnosen äggstockscancer helt oväntat drygt en vecka efter att jag gick i pension. Jag tänkte, det här är mitt jobb nu – att få mig själv i skick. Jag har alltid varit väldigt frisk. Jag är en aktiv och positiv person, men nu var jag tvungen att ta ett annat perspektiv, och att inte glömma positivt tänkande.

Som cancerpatient kan man få blodproppar, så gick det också för mig. Jag fick blodproppar i båda lungorna och benet så operation var i början inte möjlig för mig. Jag hade en cancer som hade spridit sig, och cytostatika valdes som min behandlingsform. Jag hade turen att bli behandlad av det bästa teamet på Uleåborgs universitetssjukhus, drygt 100 km från mitt hem. Jag är mycket tacksam för att behandlingen av blodpropparna såväl som cytostatika fungerade bra och slutligen, 10 månader efter att cancern diagnostiserades, kunde operationen göras. Lyckligtvis hittades inte cancer längre och operationen var mindre än väntat tack vare det mångprofessionella teamet av specialister som behandlade mig.

Cytostatika fortsatte här på det regionala sjukhuset i min hemstad, även här av professionell och vänlig vårdpersonal. Av vårdpersonalen fick jag en broschyr om GySy rf. Jag gick med i föreningen omedelbart med tanken ”om jag på något sätt kan hjälpa föreningen eller andra med gynekologisk cancer, samt få mer faktainformation om min sjukdom”.

Jag är kemist och jag har gjort min doktorsexamen i arbetsvetenskap. Jag arbetade inom skogsindustrin och hade samtidigt förtroendeuppdrag inom finanssektorn. Jag har alltid varit föreningsaktiv och den erfarenhet jag har av detta kan jag dela med mig. Personligen är jag väldigt törstig efter information och tacksam för att Eva-Maria, Marjo och Ulla har grundat denna förening. Jag fick redan en bra översikt över min vård, vid föreningens första möte som jag deltog i, tack vare ordförande Ullas presentation. Kanske har denna information getts till mig tidigare – men först lyssnar vi men kanske förstår inte allt i början. Kamratstöd är därför oerhört viktigt för att öppna våra ögon och öron, att ha en annan som gått igenom samma sak att gå bredvid oss.

Arja Saarento, FM, kemist

TILLBAKA TILL SIDAN STYRELSEN OCH REGLER >>