Panostuksia seksuaaliterveyden edistämiseen ja kuntoutukseen

Suomessa gynekologiseen syöpään sairastuu vuosittain noin 1 900 naista. Suuri osa gynekologisista syövistä on ehkäistävissä. Toisin kuin usein ajatellaan, monista syövän ehkäisyyn liittyvistä toimenpiteistä päätetään kuntatasolla.

Suomessa syöpäpotilaiden hoito lukeutuu maailman parhaimmistoon, mutta kuntoutus on lapsen kengissä. Myös ennaltaehkäisyyn tulee tarttua nykyistä ponnekkaammin.

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry – Cancerpatienterna i Finland rf kuntavaalitavoitteet tiivistyvät viiteen pääteemaan. Kannustammekin niin kuntavaaliehdokkaita kuin myös muita jakamaan näitä tavoitteita, jotta saamme niille mahdollisimman laajaa näkyvyyttä.

HPV-rokote kaikille

HPV-rokotetta on tarjottu tytöille osana kansallista rokoteohjelmaa vuodesta 2013. Pojat otettiin kansallisen rokoteohjelman piiriin syksyllä 2020. Osana kansallista rokotusohjelmaa rokotteen saavat 10-12 -vuotiaat eli 5.-6.-luokalla olevat oppilaat. Lukuvuosina 2020-2021 ja 2021-2022 rokotetta tarjotaan myös 7.-9.luokkalaisille pojille (ns. catch-up-rokotukset).

Yli 80 % suomalaisista saa HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä. Valtaosa tartunnoista saadaan seksin kautta, mutta tartunnan voi saada myös ilman seksiä. Neljä viidestä tartunnan saaneesta saa syöpäsairauksille altistavan tartunnan. HPV on siis meidän kaikkien asia. Siksi onkin tärkeää, että rokotusikäiset saavat rokotteen sukupuolesta riippumatta. Rokotuksilla voidaan hävittää HPV ja sitä kautta sen aiheuttamat syövät Suomesta.

Kohdunkaulan syövän seulontojen laajentaminen

Tällä hetkellä kohdunkaulan syövän seulontoihin kutsutaan kaikki 30-60 -vuotiaat naiset. Kuntakohtaisella päätöksellä seulontakutsu voidaan lähettää myös 25-vuotiaille ja 65-vuotiaille ja osa kunnista tekeekin jo näin. Seulonnoilla on suuri merkitys syövän ennaltaehkäisyssä: syövän esiastemuutoksia ja varhaisvaiheen syöpiä todetaan seulontaohjelmassa vuosittain yli 600. Nämä kaikki voidaan hoitaa parantavasti. Seulonnan ansiosta vältetään arviolta 250 syöpäkuolemaa vuodessa, puhumattakaan syövän aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä. Siksi jokaisen kunnan tulisikin kutsua kohdunkaulan syövän seulontaan kaikki 25-65 -vuotiaat naiset.

Pelkkä seulontaan kutsuminen ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan myös työtä sen eteen, että erityisesti heikoimmin seulontoihin osallistuvat naiset saadaan osallistumaan seulontoihin.

Kuntoutussuunnitelma kaikille syöpään sairastuneille

Syövän ehkäisyn, varhaisen toteamisen ja kuntoutumisen tuen kehittäminen vuosina 2014-2025 – Kansallisen syöpäsuunnitelman II osaan on kirjattu, että jokaiselle potilaalle tulisi laatia kuntoutussuunnitelma. Arvioiden mukaan vain noin 10 prosentille potilaista on tehty kuntoutussuunnitelma. Tätä tukee myös Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:n teettämä kuntoutuskysely gynekologisille syöpäpotilaille. Kyselyyn mukaan vain 4 prosentille oli tehty kuntoutussuunnitelma.

Nykytilanteessa tavoite ei siis toteudu. Jotta kuntoutus saataisiin aidosti osaksi potilaan hoitopolkua, kuntoutussuunnitelma on laadittava jatkossa kaikille syöpäpotilaille.

Parempaa elämää kuntoutuksen avulla

Kuntoutussuunnitelma on ensimmäinen askel kohti parempaa kuntoutusta. Jotta suunnitelma saadaan käytäntöön, on kuntien panostettava yksilölliseen kuntoutukseen. Gynekologisten syöpäpotilaiden kuntoutustarpeet vaihtelevat suuresti, sillä esimerkiksi saadut hoidot vaikuttavat siihen millaisia vaikutuksia syövällä on elämään.

Kuntoutuksen kustannusten on arvioitu olevan noin 1 prosentti syövän hoidon kustannuksiin nähden. Tämä on pieni summa siitä, että yhä useammalla potilaalla on kuntoutuksen ansiosta paremmat edellytykset palata työelämään ja elää elämänlaadultaan parempaa elämää.

Edistetään naisten seksuaaliterveyttä

Monelle naiselle terveysasema on ensimmäinen taho, johon ollaan yhteydessä gynekologisiin oireisiin liittyen. Terveysasemilla ei kuitenkaan valitettavasti ole kovin laajaa osaamista gynekologisiin vaivoihin tai mahdollisuuksia tarkempiin tutkimuksiin. Moni nainen hakeutuukin gynekologisten vaivojensa kanssa yksityiselle sektorille. Kaikilla ei kuitenkaan ole taloudellista mahdollisuutta tähän.

Naisten terveysongelmia usein myös vähätellään ”naisten vaivoina”. Esitämmekin, että naisten seksuaaliterveys otetaan todesta ja kenenkään diagnosointi ja hoito ei jää kiinni varallisuudesta.

Haastamme jokaisen kuntavaaliehdokkaan toimimaan näiden tavoitteiden edistämiseksi. Jakaessasi tietoa teemoistamme, käytäthän alla olevia hästägejä:

#kuntavaalit2021 #kuntavaalitavoitteet #seksuaaliterveys #naistenseksuaaliterveys #kuntoutus #syöpä #gynekologinensyöpä #gynekologisetsyöpäpotilaat #gysyry #gysy

Tägää meidät sosiaalisen median julkaisuihin, niin pystymme edelleen jakamaan näitä julkaisuja.

Facebook @gynekologisetsyopapotilaat

Instagram @gysy.ry

Twitter @gysysuomi